23948sdkhjf

"Mega-fedt at komme ud og opleve verden"

19-årige Caroline Muff Jensen læser HF-Søfart i 3G på søfartsskolen Martec i Nordjylland. Hun drømmer om at uddanne sig til maskinmester og komme ud at sejle
Hvorfor valgte du HF-Søfart?

- Da jeg var yngre sejlede jeg optimistjoller, og vi har altid haft båd derhjemme. Min far og min farfar har også sejlet, begge inden for Søværnet. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle være mønsterbryder, men så tiltalte det mig bare så utrolig meget. Det de kunne fortælle om deres oplevelser lød helt fantastisk, så det har haft en stor indflydelse på mit valg.

Hvordan er uddannelsen opbygget?

- Det første år går man i skole, først to uger på gymnasiet, og den tredje uge er man tre dage på Martec. Her har man enten nautisk linje, hvor man lærer at navigere efter søkort og alt der hører sig til broen, eller maskinteknisk linje (se faktaboks, red.).

- Det andet år er man ude og sejle med Skoleskibet Danmark. Vi sejlede i marts og kom hjem i juni. Vi sejlede først til Gran Canaria, så til Dominica og St. Martin, så Bermuda, Irland og rundt om Ebeltoft med den store entré i København. Det er noget man aldrig glemmer. Det er nok det vildeste, jeg nogensinde har oplevet.

Hvad er fordelen ved at tage en HF-Søfart i stedet for en almindelig studentereksamen og så gå i gang med en fuldtids søfartsuddannelse bagefter?

- En af fordelene er, at man vælger linje - nautisk eller maskinteknisk - og når man så har valgt den linje og vil fortsætte i det spor, så får man et halvt års merit. Så hvis man er afklaret med, at man gerne vil enten det ene eller det andet, så er det en oplagt mulighed for at spare noget tid samtidig med at man får en studentereksamen.

Vil du gerne fortsætte inden for det blå erhverv, efter du bliver student næste år?

- Ja, jeg er blevet lidt bidt af det, så jeg regner med at søge ind på maskinmesteruddannelsen i Frederikshavn. Jeg havde jo valgt den nautiske linje, men så kom jeg med skoleskibet, og dér har man maskinvagter og undervisning i maskinlære. Og det var så mega interessant, at nu er det bare det, jeg interesserer mig for og rigtig gerne vil.

Hvad er det ved en maritim karriere, du synes er spændende?

- Det er det med, at man kan komme ud og opleve verden. Gå i seng i én havn og vågne op i en anden, det er så fedt. At man kan nå at opleve så meget og se så mange forskellige kulturer og møde mange forskellige kulturer, det synes jeg er mega-fedt og spændende.

Der er ikke så mange piger i det blå erhverv. Hvordan har du det med det?

- Jeg har det faktisk fint med det, for vi bliver respekteret, og vi er på lige fod. Og så synes jeg ikke rigtig, man kan forlange mere. Men der kommer jo også flere og flere ind. Det bliver mere og mere populært hos kvinderne. Og det er også noget, vi sætter fokus på i Det Blå Danmark. Jeg tror, det er godt, der kommer lidt flere kvinder ind, så vi kan vise fyrene, at vi også kan det samme.

Læs også: Maritime uddannelser i kamp om de unge

FAKTA: HF-Søfart på Martec

Hvad indeholder uddannelsen?
HF Søfart på søfartsskolen Martec i Frederikshavn og Skagen er en treårig, SU-berettiget gymnasial uddannelse, der veksler mellem teori, skumsprøjt og praksis. Kort fortalt indeholder uddannelsen:

- En hf-uddannelse
- Skibsassistentuddannelsens grundmodul
- Et togt med ’Skoleskibet Danmark’ eller et tilsvarende landmodul.

Der er to valglinjer: A. En maskinteknisk linje, som indeholder et fælles værkstedsmodul samt mulighed for at vælge mellem en maskinteknisk offshore-linje eller højniveaufag (matematik, fysik eller engelsk). B. En nautisk linje, som indeholder et fælles nautisk modul samt mulighed for at vælge mellem en nautisk offshorelinje eller en shippinglinje.

Den boglige del får du primært på Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus. Her får du en hf-uddannelse, der desuden giver dig adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse (fag og niveau afgør, hvilke uddannelser du kan søge).

Den praktiske del af HF Søfart foregår på ’Skoleskibet Danmark’ samt Martecs afdelinger i Frederikshavn og Skagen. På togtet med ’Skoleskibet Danmark’ får du din grunduddannelse som sømand, og du lærer bl.a. om søvejsregler, skibsteknik, sundhedslære og søsikkerhed.

Undervisningen i valglinjerne foregår på Martec i Frederikshavn og Skagen.

Hvad kan jeg blive?
Med en HF Søfart får du - uanset hvilken linje (nautisk eller maskinteknisk) du vælger - først og fremmest den indledende uddannelse til skibsassistent og ender med at være "ubefaren skibsassistent". Det betyder bl.a., at du ved noget om brandbekæmpelse, sø- og arbejdssikkerhed samt førstehjælp. Denne uddannelse er obligatorisk for alle elever på HF Søfart.

Som "ubefaren skibsassistent" kan du komme ud at sejle som den praktiske medarbejder om bord på et handelsskib. Du er med helt fremme, når skibet skal fortøjes i havnen og bagefter losses. Du er med til at holde vagt på skibets bro, men er også med i maskinrummet hvor du fx assisterer maskinmesteren med at vedligeholde motorer.

Adgangskrav:
For at komme på togt med skoleskibet, skal du: Være mellem 17½ og 23 år. Kunne få et sundhedsbevis for søfarende. Kunne fremvises en ren straffeattest

Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA: ’Fremtidens sømand’.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141