23948sdkhjf

Trump peger på Iran efter angreb – men afventer beviser

Houthi-oprørere i Yemen har taget skylden for angreb på saudiarabiske olieanlæg. Men USA mener, Iran står bag

Ifølge USA's præsident, Donald Trump, "ser ud til", at Iran stod bag droneangreb, der lørdag ramte to store saudiarabiske olieanlæg.

Ved Det Hvide Hus i Washington understreger Trump mandag aften dansk tid samtidig, at USA ikke vil overveje at gøre gengæld, før der foreligger "endegyldige beviser" på, at Iran stod bag.

- Vi ønsker med sikkerhed at finde ud af, hvem der står bag, siger Trump til journalister i Det Hvide Hus.

- Med det sagt, så vil vi meget gerne undgå krig. Jeg ønsker ikke at føre krig mod nogen, men vi er mere klar end nogen anden, fortsætter han.

Iran afviser

De iransk-støttede houthi-oprørere i Yemen har taget skylden for de ti droneangreb på anlæggene i det vestlige Saudi-Arabien. Men Trump antydede allerede kort efter, at han mistænkte Iran for angrebet.

- Der er grund til at tro, at vi kender gerningsmændene. Vi er klar, afhængig af bekræftelse, men vi venter på at høre, hvem Saudi-Arabien mener, der står bag angrebet, og under hvilke vilkår vi bør fortsætte, skrev Trump kort efter angrebet.

Mandag aften dansk tid siger Trump desuden, at han vil rådføre sig med en række allierede angående situationen. Foruden Saudi-Arabien vil han også drøfte sagen med blandt andre De Forenede Arabiske Emirater, Frankrig og Tyskland.

Også USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, peger på Iran som ansvarlig for angrebet.

- Den information, som dukker op, indikerer, at ansvaret ligger hos Iran, skriver den amerikanske udenrigsminister i et tweet.

Iran har afvist at være involveret i angrebene.

- Det yemenitiske folk benytter sig af deres ret til at forsvare sig selv. Angrebene var et modsvar på flere års aggression mod Yemen, siger Irans præsident, Hassan Rouhani, mandag i forbindelse med et besøg i Tyrkiet.

Finansmarkederne har mandag været præget af uro, efter lørdagens angreb.

Angrebene har midlertidigt reduceret verdens daglige olieproduktion med fem pct. og sendt olieprisen op. Konsekvenserne for tankrederierne afhænger dog helt af, hvornår Saudi-Arabien får produktionen bragt tilbage til normale tilstande. 

Læs mere: Tank: Alles øjne hviler på Saudi-Arabien efter angreb

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094