23948sdkhjf

Storbritannien og USA beskylder Iran for dødeligt skibsangreb

USA er overbevist om, at Iran stod bag angreb i Det Arabiske Hav mod tankskib og lover "passende modsvar".

Både Storbritannien og USA beskylder Iran for at stå bag et angreb mod et tankskib torsdag ud for Omans kyst, som kostede to besætningsmedlemmer livet.

Dermed slutter de to lande sig til Israel. Premierminister Naftali Bennett har sagt, at der er "beviser på", at Iran - Israels mangeårige fjende - er ansvarlig.

Det skriver det britiske medie BBC.

Tankskibet "Mercer Street" er japansk ejet, men drives af det London-baserede shippingfirma Zodiac Maritime, som ejes af den israelske milliardær Eyal Ofer.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, siger søndag, at den amerikanske regering er "overbevist om", at Iran udførte angrebet mod "Mercer Street", samt at et "passende modsvar" vil følge. Blinken uddyber ikke, hvad det eventuelt kan være.

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, kalder angrebet et "klart brud på international lov".

- Iran må ophøre med den slags angreb, og skibe må have mulighed for at navigere frit, siger Dominic Raab søndag ifølge BBC.

Iran afviser beskyldningerne.

En talsmand for udenrigsministeriet i Teheran siger, at Israel "må holde op med at fremsætte den slags ubegrundede beskyldninger".

Tankskibet befandt sig i Det Arabiske Hav, da det blev angrebet. Israel mener, at der var tale om to angreb med droner. Det skrev det israelsk nyhedsmedie Ynet fredag.

Det første forårsagede ingen skade. Men timer senere blev broen på skibet ramt i et opfølgende angreb, og i den forbindelse mistede to besætningsmedlemmer fra Storbritannien og Rumænien livet.

Siden marts har der ifølge BBC været adskillige angreb mod både israelske og iranske skibe. Men tab af menneskeliv som i tilfældet fra sidste uge er sjældent.

Optrapningen af spændingerne mellem Iran og Israel, Storbritannien og USA på den anden side kommer samtidig med, at der i Wien er samtaler mellem Iran og en række lande om at få en aftale fra 2015 om Irans atomprogram tilbage på sporet.

Forhandlingerne i den østrigske hovedstad har stået på i månedsvis. Men der har ikke været nogen gennembrud i de seneste uger. Vestlige lande har beskyldt Iran for at forsøge at blive en atommagt. En påstand, som Iran afviser.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078