23948sdkhjf

Prisen på råolie ryger i vejret efter angreb i Saudi-Arabien

Prisen på råolie stiger med over ti procent, efter at angreb har forstyrret produktionen i Saudi-Arabien

Prisen på råolie stiger med over ti procent efter et droneangreb mod to olieanlæg i Saudi-Arabien.

Angrebene fandt sted lørdag (14. september) og har midlertidigt reduceret produktionen med 5,7 mio. tønder råolie om dagen, oplyste det statslige saudiske olieselskab Aramco søndag.

Det svarer til over halvdelen af landets olieproduktion og dermed næsten seks pct. af verdens daglige olieforsyning.

Da handlen med råolie begyndte i dag klokken 00.00 dansk tid hoppede prisen op med omkring 15 pct., skriver nyhedsbureauet Reuters. Efter omkring en time lå prisen på en tønde Nordsø-olie omkring 13 pct. højere i lidt over 68 dollar.

Det var på forhånd ventet, at priserne ville stige som følge af angrebene.

- Det er et ganske betydeligt tilbageslag i produktionen, som vi kommer til at se på kort sigt, og det kan altså godt få en priseffekt her i begyndelsen af ugen, sagde cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea søndag.

FAKTA – Saudi Aramco
  • Producerer, raffinerer og eksporterer olie fra Saudi-Arabien. Raffineringen foregår dog også i andre dele af verden.
  • Sad i 2017 på oliereserver svarende til 260,2 mia. tønder olie. Det er mere, end hvis man kombinerer reserverne for Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP og Total SA. 
  • Producerede 10,3 mio. tønder råolie om dagen sidste år. Dertil kommer 1,1 mio. tønder flydende naturgas.
  • Tre fjerdedele af råolieeksporten, omkring 5,2 mio. tønder olie om dagen, blev leveret til kunder i Asien. Her regner man med, at efterspørgslen vil stige hurtigere end i resten af verden.
  • Med 76.000 medarbejdere i 2018 opererer selskabet i både Asien, Europa og Syd- og Nordamerika.

Frigiver reserver

I august havde Saudi-Arabien, verdens største eksportør af olie en dagsproduktion på 9,85 mio. tønder. Det skriver det amerikanske medie CNBC. 

USA's præsident, Donald Trump, har søndag givet grønt lys til, at der kan frigives olie fra landets strategiske oliereserver, hvis det skulle blive nødvendigt.

Beslutningen er taget for at holde markederne "velforsynet", meddeler han i et tweet.

Houthi-oprørerne i Yemen, som bekæmpes af en koalition anført af Saudi-Arabien, har taget skylden for de to droneangreb. De seneste år har oprørerne stået bag en række angreb mod saudiarabiske olierørledninger og olietankskibe.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har derimod beskyldt Iran for at have udført angrebene. Det har Iran dog har afvist i en skarp kritik af Pompeos udtalelse.

- Sådanne nyttesløse og blinde beskyldninger og bemærkninger er uforståelige og meningsløse, sagde talsmand for det iranske udenrigsministerium Abbas Mousavi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Klar til gengæld

Den amerikanske regering har, siden Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran i foråret 2018, genindført sanktioner mod blandt andet Irans eksport af olie.

Styret i Saudi-Arabien har endnu ikke meldt ud, hvem det anser som ansvarlig for angrebene, men USA har allerede erklæret sig klar til at gengælde handlingen. 

- Der er grund til at tro, at vi kender gerningsmændene. Vi er klar, afhængig af bekræftelse, men vi venter på at høre, hvem Saudi-Arabien mener, der står bag angrebet, og under hvilke vilkår vi bør fortsætte, skriver USA's præsident Donald Trump på Twitter natten til i dag. 

Læs også: Politisk strid om dansk flådebidrag til Hormuz-flåde

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097