23948sdkhjf

Rusland indrømmer: Forulykket ubåd var atomdrevet

Flere dage efter en brand i et undervandsfartøj, som kostede 14 dødsofre, oplyser præsident Putin nu, at ubåden havde en atomreaktor om bord
Mandag udbrød der brand i et russisk militært undervandsfartøj under Barentshavets overflade. Ulykken kostede 14 søfolk livet, og nu oplyser Ruslands præsident Vladimir Putin, at ubåden var atomdrevet, skriver nyhedsbureauet Reuters .

De russiske myndigheder blev efter ulykken beskyldt for at forsøge at dække over detaljerne i ulykken, som angiveligt skete, mens fartøjet var i gang med undersøgelser af havbunden.

Efterfølgende oplyste Ruslands forsvarsministerium, at ofrene døde af røgforgiftning i kølvandet på branden, mens fartøjet befandt sig på havbunden nær Severomorsk-basen.

Selv om ulykken altså fandt sted mandag, var det først torsdag efter et møde mellem Putin og den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu, det blev bekræftet, at ubåden havde en atomreaktor om bord. Forinden havde Norge presset hårdt på for at få svar på spørgsmålet.

- Fartøjets atomreaktor er fuldstændig isoleret og ubemandet. Besætningen tog alle de nødvendige forholdsregler for at beskytte reaktoren, som er fuldt funktionsdygtig, fortalte den russiske forsvarsminister ifølge en udskrift fra den russiske regering.

Forsvarsministeren oplyste, at branden var opstået i ubådens batterirum. Ifølge flere medier er der tale om en atomdrevet ubåd af typen AS-12 (også kendt som 'Losharik'), som blev designet i 1980'erne og lanceret i 2003.

De russiske myndigheder har holdt detaljerne om designet tophemmelige, men fartøjet menes at være 70 meter langt og skulle være det russiske militærs mest avancerede undervandsfartøj.

Det særlige ved dette fartøj er angiveligt, at det kan operere på dybder op til 6.000 meter, og det skulle bl.a. være designet til at skære internetkabler over på dybt vand.

Nye ubådstyper

Den russiske regerings tøven med at fortælle borgerne om, hvad der faktisk skete om bord på ubåden, er blevet sammenlignet med den sovjetiske regerings tavshed efter den katastrofale ulykke på atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine i 1986.

Rusland oplevede en anden voldsom ulykke i august 2000, da ubåden 'Kursk' sank ned på bunden af Barentshavet efter to eksplosioner om bord.

Alle 118 personer om bord på 'Kursk' blev dræbt.

Dødelige ulykker forekommer ind imellem i det russiske militær, der i de senere år har udviklet nye ubådstyper som led i en bredere forsvarsstrategi.

Den øgede aktivitet på området har vakt bekymring i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har flere amerikanske medier skrevet.

/ritzau/Reuters
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125