23948sdkhjf

Maersk taber 694 millioner trods fremgang

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Mærsk har øget omsætningen i årets første kvartal, men taber alligevel 694 mio. kroner på de fortsættende aktiviteter

Det går bedre, men stadig ikke godt nok. Omtrent sådan kan man sammenfatte konklusionen af Mærsks regnskab for årets første kvartal. 

For imens omsætning steg med 2,5 pct. til 9,54 mia. dollar, og driftsresultatet steg med 33 pct. til 1,24 mia. dollar, endte kvartalet alligevel med et underskud efter skat på 104 mio. dollar. Det svarer til 694 mio. kroner. 

På Esplanaden fokuserer CEO Søren Skou dog på det positive. 

- Vi havde en god start på 2019, siger han i en pressemeddelelse, hvor han blandt andet nævner, at den rentebærende gæld er nedbragt med 2,4 mia. dollar siden forrige kvartal. 

Højere rater hjælper

Fremgangen i driftsresultatet skyldes ikke mindst, at driften i Ocean-segmentet, der primært bliver udgjort af den søbårne containerfragt, blev forbedret med 42 pct. i forhold til første kvartal sidste år. 

Læs også: Conaramte containerrederier vinker farvel til 35 pct. af aktieværdien

Det hænger primært sammen med, at de gennemsnitlige fragtrater steg med 3,9 pct. til et gennemsnit på 1.903 dollar pr. fyrrefodsekvivalent (FFE). Samtidig blev de totale driftsomkostninger blev reduceret med 2,8 pct., svarende til 1.882 dollar pr. FFE.

Omsætning i segmentet steg en anelse, selvom den totale fragtvolumen faldt med 2,2 pct. Udgifterne til bunker steg marginalt med 52 mio. dollar til 1.142 mio. dollar i kvartalet, selvom den gennemsnitlige bunkerpris steg til 417 dollar i dette års første kvartal fra 382 dollar i samme periode sidste år.

Den ejede flåde af containerskibe udgjorde ved udgangen af kvartalet 305 fartøjer, imens 408 var inde på charter. Ved udgangen af samme kvartal sidste år bestod Mærsks containerflåde af 289 ejede og 478 indchartrede skibe. 

Valuta koster for Svitzer

Også segmentet Terminals & Towage gik frem, i hvert fald målt på omsætningen. Den landede på 991 mio. dollar i første kvartal i år kontra 911 mio. dollar i samme periode sidste år. Mærsk fremhæver åbningen af Moin-terminalen i Costa Rica som en af de faktorerer, der har haft positiv indflydelse i perioden.

Læs også: Mærsk køber svensk logistikselskab for milliardbeløb

Omvendt gik det tilbage for Svitzer, der hører hjemme under samme segment. Her faldt omsætningen til 173 mio. dollar fra 177 mio. dollar i første kvartal sidste år. Det hænger primært sammen med en uhensigtsmæssig valutaudvikling i den australske dollar, det britiske pund og euro'en. 

Modregnet valutaudsving er der dog tale om en stigning i omsætningen på 4,3 pct., fordi der har været mere arbejde til Svitzers slæbebåde i både Amerika, Asien, Mellemøsten og Afrika. 

Samlet set steg antallet af slæb med 2,3 pct. I Amerika er der tale om mere aktivitet i de eksisterende havne, imens fremgangen i Asien, Mellemøsten og Afrika primært kan tilskrives indtog i nye havne. 

Sort får tilbage i folden

Trods et ihærdigt forsøg på at komme af med de olie-relaterede selskaber, er det ikke lykkedes at finde en passende ejer til Maersk Supply Service. Derfor er offshorerederiet nu tilbage som en del af Mærsks fortsættende aktiviteter i segmentet Manufactoring & Others. 

Læs også: Mr. Triple-E i spidsen for nyt Mærsk-institut for klimaneutral skibsfart

Samlet set kom segmentet ud af årets første tre måneder med en omsætning på 558 mio. dollar, hvilket er 18 pct. under omsætningen i samme periode sidste år. 

Maersk Supply Service bidrog til segmentets samlede omsætning med 69 mio. dollar, hvor samme periode sidste år indbragte 60 mio. dollar. Stigningen kommer fra højere rater på subsea supply-skibe. Driftsresultatet i Maersk Supply Service endte på fem mio. dollar, hvilket er to mio. dollar mere end i samme periode sidste år. 

Offshorerederiet havde 12 skibe i oplag i perioden, svarende til 27 pct. af den samlede flåde. Dermed er der nu to skibe færre ude af drift end de 14 skibe, der var lagt op i første kvartal 2018.

I samme segment finder vi også Maersk Container Industri (MCI), som sidste år lukkede en fabrik i Chile og en i Kina. Dermed har MCI fokuseret forretning om kølecontainere, hvilket kan aflæses i en tilbagegang i omsætningen til 140 mio. dollar fra 288 mio. dollar i samme periode sidste år. 

Læs også: Maersks containerfabrik ud af 2018 med dundrende underskud

A.P. Møller-Mærsk
mio. dollar 1. kvartal 2019 1. kvartal 2018
Nettoomsætning 9.540 9.305
Resultat af primær drift (ebitda) 1.236 931
Resultat før skat 2 -213
Årets resultat efter skat -104 -311
Årets resultat inkl. ikke-fortsættende aktiviteter -656 2.670
Egenkapital 32.843 34.217
Regnskabsåret blev afsluttet 31. marts 2019.
Maersk Supply Service er medregnet som fortsættende aktivitet i begge de angivne perioder.

Hold dig opdateret med Søfart

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Søredning får flere opkald end normalt

Plus

Blue Future
Danske Rederier: Vigtigt at rekruttere og fastholde flere kvinder i søfartsbranchen

For organisationen Danske Rederier er det positivt, at flere kvinder søger ind på de maritime uddannelser på Simac. Og der er brug for øget fokus på kvinder i branchen, mener organisationen

Plus

Eimskip-nybygningen 'Dettifoss' havde sin første tur fredag

Dansk handelsflåde holder sin femteplads

Den danske handelsflåde holder sin femteplads på verdensplan og den samlede tonnage, som danske rederier har opereret med, er på samme niveau som for et år siden

Kæmpe interesse for danske gratis-færger

83.000 gående og cyklister har i løbet af de I løbet af de første fem dage i juli benyttet sig af muligheden for at sejle gratis i Danmark. Det viser en foreløbig opgørelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Plus

Blue Future
Flere kvinder søger ind på Simac: "Det er jo fantastisk positivt"

På Simac er antallet af kvindelige ansøgere i 2020 steget markant og i alt er 20,5 pct. af ansøgerne kvinder. Flere af de maritime uddannelser arbejder på at få flere kvinder til at søge ind

Nyhedsbrev

8.596 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Blue Future
Rektor om nye ansøgertal: "Det er gået over alle forventninger"

Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der har været en stigning på 17 pct. i antallet af 1. prioritetsansøgninger til de maritime uddannelser i 2020. Rektorerne på flere maritime uddannelse er glade for tallene

Online Avis Arkiv

21 personer kvæstet under eksplosion på amerikansk krigsskib

Plus

Ny maritim organisation udfordrer klassiske fagforeninger

Den nyoprettede organisation, Maritime People Club, med Fritz Ganzhorn i spidsen som direktør er netop nu i gang med at hverve medlemmer blandt søfartens folk, der er ansat på individuelle kontrakter. De vil ikke ses som en fagforening og har ingen interesse i overenskomster eller rammevilkår. Her er det rådgivning til den enkelte, der betyder noget

Plus

Værft i Fåborg kan tabe prestigeordre

Ordren på miljøskibene Sif og Frigg er vundet uden de nødvendige tilladelser, mener folketingsmedlem

Plus

Rektor: "Man er ikke dømt til en karriere til søs"

Helle Bak Poulsen har siden februar været rektor på Marstal Navigationsskole på Ærø. Hun har gået på søfartsskole og sejlet med mange forskellige skibe, inden hun gik i land og blev søfartslærer

Plus

Klaveness-selskab udnytter grøn finansiering til to nybygninger

Klaveness Combination Carriers vil bruge grøn finansiering til sine to nybygninger

Plus

Kriseramte Kleven Verft begærer sig konkurs

Det norske værft Kleven har søgt om konkurs, skriver Dagens Næringsliv. Det påvirker omkring 400 ansatte

Passagertal i danske færger fordoblet

Sommergæster er vilde med gratis færger

Conaramte containerrederier vinker farvel til 35 pct. af aktieværdien

Ren brint skal skubbe EU mod klimamål

Stabil udvikling på Kolding Havn i første halvår

Med syv pct. større godsmængde i første halvår lægger Kolding Havn godt fra land i 2020. Det er vækst i byggebranchen og fortsat levering til landbruget, som især bidrager til resultatet

Atomdrevet russisk ubåd passerede Storebælt torsdag

En russisk ubåd fra Oscar-klassen, der har kapacitet til atomvåben, befinder sig fredag i Østersøen

Plus

Fratrædende J. Laurtizen-topchef: "The job is done"

Mads P. Zacho, som hidtil har været adm. direktør for J. Lauritzen, forlader posten som direktør og koncernen. J. Lauritzen splittes op i to og får ny ledelse. Et skridt, der var forventeligt, mener Mads P. Zacho, som er tilfreds med, at hans arbejdsopgave hos rederiet er løst

Gigantfærge sat i produktion

Byggeriet af Molslinjens største hurtigfærge nogensinde er nu begyndt hos Austal Philippines

Plus 1

Lederne Søfart afviser kritik fra ny maritim organisation

Lederne Søfart afviser kritik fra Maritime People Club, der påstår, at Lederne Søfart har bragt "misinformationer" om den nye, maritime organisation. Maritime People Clubs direktør står ved kritikken men vil videre

Plus

Dan-Bunkerings indtjening holder niveau trods fald i omsætning

Dan-Bunkerings omsætning faldt i regnskabsåret 2019/2020. Dog fastholdt selskabet indtjeningen, viser nyt regnskab

Ny bestyrelsesformand i Total Danmark

Arnaud Le Foll bliver bestyrelsesformand for Total Danmark. Han er også direktør for Totals russiske forretning, skriver Shippingwatch

Stena Line går i gang med byggeriet af nye superfærger

I Kina er byggeriet af Stena Lines to nye, store færger i gang. Færgerne blev bestilt i 2018 og er begge 30 pct. større og mere energieffektive end de tidligere færger.Det forventes, at leveringen sker i 2022, men det er ikke offentliggjort, hvilken rute, der er tale om

Svitzer Europe får ny COO fra Maersk Drilling

Danske Rederier udnævner vice-administrerende direktør

Tysk-kinesisk brændselscelle på vej ud i skibsfarten

Plus

Leder: Desperate søfolk! Hvem banker i bordet?

CEO: Løsningen på Maersk Drillings kvaler er olie og gas

DEBAT: Danske Havne tager helt fejl

Transmissions-gigant slår sig ned i Danmark

Ørsteds topchef siger farvel efter otte år i front

Lad os tænke folkesundhed bredere end krydstogt

Plus

Lods nummer 1 går fra borde – sådan da

Desmi-ejer køber værft i Aalborg

Aarhus' nye havnedirektør er tiltrådt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Du skal da ikke kede dig i din sommerferie!

PMC Hydraulics ønsker dig en rigtig dejlig sommer

NOS A/S - din specialist i løfteklør.

KAG – rørprofilering der giver sikkerhed

Markant kapacitets udvidelse hos Grumsen Equipment i Esbjerg

Intern Auditor Kvalitet

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Tacho uden bøvl!

Alt i stålwire og tilbehør - Fyns Kran Udstyr A/S

RID Sikkerhedsrådgiver, fornyelse

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

Robot fjerner triviel flaskehals i corona test

Hvornår skal du kassere dit rundsling?

Vi har åbent som normalt - hele sommeren! -Fyns Kran Udstyr

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Vidste du, at du kan spare plads ved at stable beholdere?

ADR Sikkerhedsrådgiver, fornyelse

Mobil sikkerhed på byggepladser

Ny kran, ude eller inde? Vi er klar - Fyns Kran Udstyr A/S

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

NOS A/S - din specialist i test og eftersyn.

HUSK! Vi har åbent som normalt hele sommeren!

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Er du leverandør til Banedanmark?

Send til en kollega

0.188