23948sdkhjf

Trump udskyder forhøjelse af told på varer fra Kina

USA og Kina har i weekenden gjort så store fremskridt i forhandlingerne om en handelsaftale, at præsident Donald Trump har besluttet at udskyde en planlagt forhøjelse af tolden på varer fra Kina.

Trump begrunder i et tweet søndag aften sin beslutning med "betydelig fremgang" i handelssamtalerne med Kina.

Han nævner også muligheden for et snarligt topmøde med Kinas præsident, Xi Jinping.

- Såfremt begge parter gør yderligere fremskridt, vil vi arrangere et topmøde med præsident Xi og mig selv i Mar-a-Lago for at færdiggøre en aftale, skriver han.

Mar-a-Lago er Trumps luksusejendom i Florida, hvor de to statsledere tidligere har mødtes.

Læs også: Ny tørlastchef hos J. Lauritzen i perfekt storm

Tæt på

Det er uvist, hvor tæt de to lande er på at indgå en aftale, men Trump antyder, at det højst drejer sig om et par uger, rapporterer Reuters fra Det Hvide Hus natten til mandag dansk tid.

Hvis handelssamtaler med Kina falder i hak, vil der "være meget store nyheder i løbet af den næste uge eller to", siger Donald Trump .

Trumps positive udlægning af weekendens samtaler bliver bekræftet af Kina. Det statslige nyhedsbureau Xinhua skriver, at de to lande har gjort "betydelige fremskridt" på flere specifikke områder.

De amerikanske toldsatser på kinesisk import skulle efter planen være sat op til 25 pct. fra 10 pct. fredag den 1. marts, hvis der ikke var indgået en aftale.

Forhøjelsen omfatter kinesiske varer til en samlet værdi på 200 mia. dollar. Det svarer til omkring 40 pct. af USA's totale import fra Kina.

Nervøse finansmarkeder

Forhandlere fra de to lande har i næsten tre måneder på skift haft samtaler i Beijing og i Washington D.C. Trumps melding søndag er det hidtil klareste tegn på muligt gennembrud i forhandlingerne.

Handelskonflikten mellem verdens to største økonomier er udløst af amerikanske beskyldninger om, at Kina stjæler teknologi fra udenlandske selskaber og i det hele taget ikke følger de internationale spilleregler for samhandel.

De to lande har lagt importafgifter på hinandens varer for milliarder af dollar. Konflikten har skabt nervøsitet på finansmarkederne og økonomer har advaret om konsekvenserne for den globale økonomiske vækst, hvis toldkrigen fortsætter.

Trump havde oprindeligt planlagt at forhøje toldsatsen til 25 procent fra den 1. januar.

Men i begyndelsen af december blev han og Kinas præsident Xi enige om at forsøge at forhandle sig frem til en aftale. Derfor udskød Trump forhøjelsen til den 1. marts.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094