23948sdkhjf

Norge og Nordjylland mødes i Hirtshals

Under overskriften Skagerrak Business Summit 2018 mødes erhvervslivet på tværs af brancher og Skagerrak – ikke mindst de maritime industrier

Torsdag næste uge lægger Hirtshals grund til stort inspirations- og matchmaking-møde på tværs af Skagerrak mellem det nordjyske og det norske erhvervsliv. Det er tredje gang, at Skagerrak Business Summit afholdes, de to forrige gange var i Kristiansand og Aalborg. Det nordjyske brancheudviklingscenter og klyngesekretariat for regionens maritime erhverv, MARCOD er en af arrangørerne bag Hirtshals-mødet.

- Der er oplagte samarbejdspotentialer mellem Nordjylland og Norge. Der bor faktisk flere offshore-ansatte, der arbejder i Norge i Nordjylland, end der gør i Sydvestjylland, som ellers betragtes som Danmarks største offshore-klynge. Derudover har mange af vores medlemsvirksomheder faktisk en betydelige del af deres omsætningen på det norske marked, forklarer Erik Møller, konsulent og projektleder hos MARCOD, til Søfart.

Én uge før arrangementet er der omkring 130 tilmeldte, nogenlunde ligeligt fordelt mellem de to lande, men der er også mulighed for at melde sig til i dagene op til Skagerrak Business Summit 2018, oplyser Erik Møller.

Tre hovedspor

Årets program har tre hovedspor; Henholdsvis med fokus på maritime tendenser, på nordisk samarbejde om et integreret energisystem samt på kunstig intelligens og tingenes internet. De maritime tendenser, der specifikt er programsat med oplæg har fokus på emner som autonome skibe, elektrificering og i det hele taget på den grønne omstilling på færge- og offshore-området.

Både Norge og Danmark ligger helt i front globalt på disse områder. Norge er klart førende på elektrificering på småfærge-området, mens Danmark er frontløbere med el-drift på store færger på Tysklandsruterne og på Øresund.

Norge er foran i forhold til landstrøm, men meget sigende for de norsk-nordjyske relationer, så er det Hadsund-virksomheden Powercon med udspring fra Aalborg Universitet, der helt aktuelt har fået den foreløbigt største kontrakt på landstrømsanlæg i Norge.

På tværs af brancher

Mens de to øvrige spor ikke har en direkte maritim overskrift, så har begge masse af tråde til den maritime industri i begge lande – typisk på grund af såkaldte megatrends, der er uafhængige af branche- og nationalgrænser.

- Vi ser, at de her emner i stigende grad går på tværs af de enkelte brancher. F.eks., hvordan energisektoren i dag er tæt forbundet med den maritime industri, både på olie og gas, og på offshore vind og senest på bølgeenergi. Det gør bare arrangementet endnu mere relevant, da det jo handler om gensidig inspiration og skabelse af nye forretningsrelationer, der både kan være på tværs af Skagerrak og på tværs af brancher, siger Erk Møller.

Konkrete eksempler på teknologier, som lige nu er højaktuelle på det maritime område, men som måske har været udbredte i længere tid i andre brancher eller aktuelt er under den samme udbredelse helt andre steder, er bl.a. sådan noget som brint som brændstof eller kunstig intelligens. Emner som er indeholdt i de to øvrige spor.

- Vi har ved flere tidligere arrangementer, vi har været medarrangør på, arbejdet med matchmaking. Det kommer vi i høj grad også til at anvende på torsdag i Hirtshals. Både under et faciliteret forløb midt på dagen, men også under middagen om aftenen. Her kommer deltagerne faktisk til at bytte plads mellem de enkelte retter, så vi udnytter tiden til matchmaking optimalt, understreger Erik Møller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127