23948sdkhjf

"Jeg elsker at rode med teknik og skibe"

Christian Randrup Nielsen søgte ind som smedelærling på Hirtshals Yard, og det har han ikke fortrudt - ikke to dage er ens, og der er gode muligheder for at videreuddanne sig
Han ville egentlig være skibsmontør.

Men Christian Randrup Nielsen kunne ikke finde en læreplads på trods af gentagene ansøgninger.

Men så skete der noget.

Da han kom til samtale hos værftet Hirtshals Yard lød beskeden, at man ikke havde noget at tilbyde en håbefuld skibsmontør, men at man til gengæld manglede en smedelærling.

Og sådan gik det til, at Christian skiftede uddannelsesretning og blev smedelærling hos Hirtshals Yard.

Årets lærling
Han må have gjort sig positivt bemærket, for tidligere i år tildelte DI Vendsyssel ham prisen som Årets Lærling på grund af højt fagligt niveau og en svendeprøve som bestod af ’et arbejdsbord med mange finesser og som bar præg af kreativitet med gennemtænkte løsninger’.

- Livet som smed på et skibsværft er meget varieret. Den ene dag reparerer man skader fra et bundhavari og den næste dag installerer man en fabrik til hummerforarbejdning. Jeg har også været med fra start til slut i en nybygning, der tog næsten fire måneder at gennemføre, forklarer Christian Randrup Nielsen.

Han blev straks fastansat på Hirtshals Yard, da hans lærlingetid var overstået.

- Den store forskel ved at arbejde som svend er, at man får mere ansvar og får lov at arbejde alene på projekterne. Lige nu har vi et supplyskib inde ved kaj, hvor vi skal have lavet noget rørarbejde, siger Christian Randrup Nielsen.

Drøm om maskinmester
Christian Randrup Nielsen er opvokset i Hirtshals og har derfor altid været tæt knyttet til byens store havn. Han begyndte som nævnt som skibsmontør hos EUC Nord, og det var relativt ukompliceret at blive omskolet til klejnsmed.

- Jeg har altid været glad for teknik og det lå jo lige til højrebenet at søge ind maritime industri. Det har jeg slet ikke fortrudt, forklarer Christian Randrup Nielsen.

Hvad er din karriereplan i den maritime branche?
- Jeg kunne godt tænke mig at videreuddanne mig i den maritime branche og læse til maskinmester i Frederikshavn.

Vil du gerne ud og sejle?
- Ja, helt sikkert. Det kunne være spændende at stikke til søs i en periode, og så måske forfølge en karriere på land efterfølgende.

Hvad siger Hirtshals Yard til, at du vil videre?
- Det bakker de da heldigvis op om. De har et princip om, at de gerne sender deres unge medarbejdere videre ud i verden, hvis det betyder, at de kan komme tilbage igen med stærkere faglige kompetencer. Og det satser jeg da stærkt på, siger Christian Randrup Nielsen.

Nordjylland satser på lærlinge
Christian er omfattet af den maritime lærlingeordning, der huses af brancheudviklingscenteret Marcod. Partnere i ordningen er Hirtshals Yard, Orskov Yard, VMS Group, MAN Energy Solutions, Soft & Teknik, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted, KM Automatik, Victor samt KS Maskinteknik.

- Velkvalificeret arbejdskraft et lige så stort konkurrenceparameter som gode produkter, og Danmark har brug for, at flere af vores unge vælger en erhvervsuddannelse, som er et sikkert kort på hånden i forhold til jobmuligheder og videreuddannelse, siger maritim lærlingekoordinator Anette H. Sørensen.

Hun fortsætter:

- Christian er et godt eksempel på dette, og Hirtshals Yard er en del af det produktionsdanmark, der udviser ansvar i forhold til at uddanne kvalificeret arbejdskraft.

Den maritime lærlingeordning ved Marcod er et samarbejde mellem ti maritime virksomheder, som har ansat en fælles ressource til at tiltrække flere lærlinge til den maritime branche, højne kvaliteten i uddannelserne, understøtte virksomhederne i håndteringen af lærlinge samt koordinere en turnusordning mellem partnerne således, at virksomhederne hjælper hinanden med at uddanne deres lærlinge bedst muligt til fremtiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093