23948sdkhjf

Finanshus: Handelskrig kan blive langvarig

Trods forsonende takter mellem USA og EU vurderer finanshuset Moody's, at handelskrigen ender med at blive langvarig.

Den amerikanske præsident Donald Trumps handelskrig mod en lang række lande er nu nået så vidt, at den bliver anset som en eksisterende tilstand, snarere end som en risiko.

Det gælder i hvert fald hos Moody's – et af verdens mest toneangivende kreditvurderingsbureauer.

- Vi forventer nu, at handelskonflikten mellem USA og Kina og andre lande vil blive længerevarende, og at der vil blive indført yderligere tiltag i resten af 2019, siger Elena Duggar, der er makroøkonomisk direktør i Moody's, efter en ny rapport.

Det skriver Finans.

Rammer økonomisk vækst

Handelskrigen kan allerede mærkes i USA, hvor priserne på stål og aluminium er steget med henholdsvis 33 pct. og 11 pct.. Det kommer blandt andet til at betyde højere priser på forbrugsvarer som læskedrikke i aluminiumsdåser. På et højere plan forventer Moody's, at den øgede told på udenlandske varer vil tage 0,25 procentpoint af væksten i den amerikanske økonomi i 2019, så den lander på 2,3 pct. 

Værre ser det ud i Kina, der er hovedmålet for den amerikanske toldoffensiv. Her forventes restriktionerne i handlen at tage 0,3 til 0,5 procentpoint af væksten, så den lander på 6,4 pct. i 2019. Moody's forventer dog, at konsekvenserne i Kina vil blive opvejet af andre politiske tiltag. 

Lige fra Donald Trump kom med de første udmeldinger om straftold på kinesiske varer, har den største bekymring i den maritime sektor været, at told på enkelte varegrupper vil sprede sig som ringe i vandet og føre til mistillid blandt forbrugere verden over. Med konsekvenser for opsvinget i den globale økonomi, som er toneangivende for shippingmarkederne, til følge. 

Læs mere: Amerikansk straftold kan ramme søfarten

Selvom Donald Trump i sidste uge mødtes med EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker for at drøfte en ende på handelskrigen, ser Moody's skeptisk på fremtiden. De to parter er endnu kun enige om, at de skal forhandle, og der er ingen tegn på, at USA og Kina overvejer at sætte kurs mod forhandlingsbordet. 

- En stramning af de finansielle vilkår gennem priserne på investeringsaktiver, ændringer i valutakurserne samt en negativ reaktion fra forbrugerne må nu anses for mere sandsynlige end for et par måneder siden, siger Elena Duggar ifølge Finans.

Hun vurderer dog, at handelsstriden vil blive bremset før de mest vidtrækkende tiltag, der er bebudet. Det gælder blandt andet told på al bilimport til USA og et sammenbrud i Den Nordamerikanske Frihandelsaftale, Nafta.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095