23948sdkhjf

Stigende fragtrater giver gevinst til Mærsk-aktionærer

Fire ugers konstante stigninger i containerraterne har været med til at sende Mærsk-aktien i vejret.

Den sidste uge i april bragte så gode nyheder til Mærsk, at koncernens aktie løftede sig til den mest indbringende i C25-indekset i april måned.

Med en stigning på 8,7 pct. - svarende til en kursgevinst på 13 mia. kroner - blev A.P. Møller-Mærsk den aktie, der steg relativt mest i værdi i april. Det viser en analyse fra Spar Nord.

Den store stigning kommer samtidig med, at Shanghai Containerized Freight Index steg for fjerde uge i træk. Det endte i index 760,67, hvor det i slutningen af maj ramte årets foreløbige lavpunkt i 560,88 point.

Det var særligt ruterne fra Asien til Nordeuropa, der vejer forholdsvist tungt i indekset, som bar stigningen. I sidste uge steg prisen for at sende en TEU på ruten med hele 32,5 pct. til 774 dollar.

Gode nyheder

Dermed har de hårdt prøvede aktionærer i Mærsk fået lidt gode nyheder, lyder det fra senioranalytiker ved Sydbank Morten Imsgard.

Han forklarer, at opmærksomheden er rettet mod den transformation, som koncernen forsøger at gennemgå de kommende år.

- Man skal se det fra et lavt udgangspunkt. Mærsk har de seneste år været udfordret. De har i to år leveret regnskaber, der ikke kan betragtes som tilfredsstillende på nogen måde, siger han.

- Generelt set må man sige, at hvis man har været Mærsk-aktionær i mere end lige den sidste måned, så er man hårdt prøvet. Det har ikke været nogen fest.

Stadig usikker fremtid

Ifølge aktieanalytiker hos Spar Nord Mikkel Duus-Hansen skyldes Mærsks gode april en stigning i indtjeningen fra fragten af containere.

- Kursstigningen for A.P. Møller–Mærsk har fundet sted inden for den seneste uge efter nyheder om en tilpasning af flåden og en uventet stor stigning i fragtraterne, fortæller han.

Ifølge Morten Imsgard har kursstigningen ikke ændret ved usikkerheden på Mærsks fremtid.

- For mig at se er det en kortsigtet gevinst. Fragtrater svinger meget op og ned. Det er en hårfin balance i et marked, hvor der er rigtig mange skibe, som skal fyldes op på daglig basis, siger han.

Han peger også på, at mildere toner mellem USA og både Nordkorea og Kina kan have givet investorer mere mod på Mærsks forretning på kort sigt.

- Der skal ét tweet fra Donald Trump til, at der er fornyet frygt for, at en handelskrig kan sætte den globale efterspørgsel i stå. Så Mærsk opererer på et skrøbeligt fundament, siger analytikeren.

Selv om aktiehandlerne har set med mildere øjne på Mærsk i april, har intet dog rykket ved en usikker fremtid ifølge Morten Imsgard.

- Morgendagens Mærsk er for mig at se stort set ukendt for investorerne, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125