23948sdkhjf

Maersk Oil: Ikke optimalt med to heste i Tyra-spillet

Maersk Oil har brug for en snarlig løsning på Tyra-feltets fremtid for at undgå at skulle spille på to heste. Det fortæller Gretchen Watkins, CEO for Maersk Oil, der er på vej til en fremtid uden for konglomeratet i løbet af de næste år.

Tyra-feltet er både et af største gasfelter i den danske del af Nordsøen, og det har en særstatus, da hovedparten af den danskproducerede naturgas transporteres igennem Tyra på vej mod fastlandet. Men Tyras platforme står efter tre årtiers produktion på usikker grund og kræver enorme investeringer for at kunne holdes i drift.

I april 2016 sagde Maersk Oil, at feltet måtte lukke ned, med mindre der kunne findes en ny "økonomisk bæredygtig løsning": Med andre ord en aftale med staten, der giver mere gunstige økonomiske vilkår til olie- og gasbranchen.

Der blev i første omgang meldt om en deadline ved nytår, som ikke blev nået, så 30. december sagde Maersk Oil, at man nu flyttede fokus fra en fortsættelse af feltet til at planlægge en nedlukning i oktober 2018.

Ressourcer bundet i to ting
- Vi er nået forbi den deadline, så vi har gjort, som vi sagde, og flyttet ressourcer internt fra at planlægge et genopbygningsprojekt til et nedlukningsprojekt, så vi er i den suboptimale situation lige nu, hvor vi har ressourcer bundet i to ting, hvor vi helst bare ville følge én plan, siger Gretchen Watkins til Ritzau Finans.

Forhandlingerne med regeringen fortsætter dog, og onsdag afslørede Mærsk-gruppens næstkommanderende, Claus V. Hemmingsen, at han havde forhåbninger om en aftale.

- Vi er i konstruktiv dialog med den danske regering om Tyra-feltet, og vi forventer at få en aftale snart, der sikrer en fortsættelse for feltet, sagde Claus V. Hemmingsen på en telekonference oven på Mærsks årsregnskab for 2016.

- Den løbende dialog mellem vores branche og regeringen er ret positiv, og den bliver mere positiv med tiden, så jeg tror, vi begge er enige om, at der er plads til en "win-win"-løsning her. Så jeg bakker op om Claus Hemmingsens udsagn om, at vi forhåbentlig ret snart har en løsning, så vi kan lægge alle ressourcer i den investering, vi gerne vil foretage i Tyra-feltet, siger Gretchen Watkins.

- Der er helt klart værdi tilbage i Nordsøen, men vi har brug for de kommercielle og økonomiske betingelser til at skabe den, så vi ser på, hvordan vi i oliebranchen og staten bedst kan samarbejde, så der er en "win-win", siger Mærsk-chefen.

Tyra-feltet
Tyra-feltet ligger 225 kilometer vest for Esbjerg og begyndte at producere gas i 1984. Samtidig er feltet knudepunkt for produktionen fra flere andre felter, og mere end 90 procent af den danske naturgas fra Nordsøen bevæger sig igennem Tyra.

Maersk Oil er operatør på feltet og ejer 31,2 procent af rettighederne via sit delejerskab af DUC, Dansk Undergrunds Consortium.

/Ritzau/Finans

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094