23948sdkhjf

Landvinding for udenlandske søfarende i DIS

Med to nye aftaler er det efter lang tids pres på Danmarks Rederiforening lykkedes CO-Søfart at nå afgørende landvindinger for udenlandske søfarende på skibe i Dansk Internationalt Skibsregister, DIS.
Udenlandske søfarende på DIS-skibe sikres nu repræsentation i råd og nævn gennem de danske faglige organisationer, mens norske og svenske søfarende på DIS-skibe bliver omfattet af danske DIS overenskomster.

"Tiltagene er nok de største landvindinger, der er opnået i forhold til DIS-loven siden DIS-hovedaftalen i 2003", og jeg er meget tilfreds med, at det langt om længe er lykkedes at få de to aftaler på plads, siger Ole Philipsen, formand for CO-Søfart.

De manglende rettigheder for udenlandske søfarende i DIS-skibe har været et principielt og grundlæggende kritikpunkt for de maritime, faglige organisationer lige siden lovens vedtagelse i 1988 og senere revidering i 1997. Og i takt med at bl.a. svenske rederier har valgt at flytte aktiviteter til Danmark og sætte skibene i DIS, er DIS-lovens § 10 og den manglende overenskomstdækning af svenske og norske søfarende et alvorligt problem.

CO-Søfart forelagde i 2012 problemstillingerne for daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), der gav fuld opbakning til CO-Søfarts fremlagte synspunkter.

Nærmere betegnet var emnerne for mødet med ministeren ansættelsesvilkårene for søfarende fra andre nordiske lande i relation til DIS-lovens § 10. stk. 2 & 3, og udenlandske søfarendes retsstilling i den danske model i forhold til DIS-loven.

Nuværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) har fortsat den opbakning, som Ole Sohn gav til CO-Søfart. Og en løsning af problemstillingen indgår i regeringens vækstplan for Det Blå Danmark, der blev offentliggjort 12. december.

Således præciserer vækstplanen som punkt 38, at regeringen vil sikre udenlandske søfarende repræsentation i danske råd og nævn.
Dette punkt er nu opfyldt med forhandlingsresultatet mellem CO-Søfart og Danmarks Rederiforening.

"CO-Søfart har hele tiden fastholdt, at vi ønskede et resultat gennem forhandling. Men det har været tungt at få konkrete forhandlinger i gang med Danmarks Rederiforening," siger Ole Philipsen og fortsætter:
"Med opbakning fra ministeriet er det imidlertid lykkedes ikke blot at komme i gang med forhandlingerne men også at nå et resultat."

CO-Søfart og Ole Philipsen har stået i spidsen for alle forhandlinger med henholdsvis Danmarks Rederiforening og myndighederne, ligesom CO-Søfart har indgået aftalerne på vegne af alle de faglige organisationer, der er medlemmer af DIS Kontaktudvalget.

Kilde: CO-Søfart
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094