Narkosmuglere søger mod mindre skandinaviske havne

Europas største havne som Rotterdam og Antwerpen har længe været højt på listen hos narkosmuglere.
Men der er sket et skifte. Nu er mindre havne i Nordeuropa og Skandinavien i stigende grad mål for narkosmugling, og det kræver en ny tilgang fra myndighedernes side.
Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde efter mandagens møde i Den Europæiske Havnealliance.
- Tidligere kom narkotikaen især ind via store havne som Rotterdam, Le Havre, Antwerpen og Hamborg.
- Efter Den Europæiske Havnealliance blev startet, har den hjulpet de lokale myndigheder til at bekæmpe indsmuglingen, men så har vi til gengæld set en "vandsengseffekt", hvor mindre og mellemstore havne er blevet mål for narkotikasmugling, siger Peter Hummelgaard.
Han nævner blandt andet Helsingborg som en af havnene. I Danmark har der også været fokus på Aarhus havn i forbindelse med indsmugling af narko.
Derfor skal myndighederne nu til at samarbejde om at finde nye veje til at bekæmpe indsmuglingen, siger den danske justitsminister.
- Vi skal lære af de andre lande. Vi hørte fra den hollandske minister, at der stadig smugles narkotika via havnet i Rotterdam, men også i Holland rykker det til mindre havne. Derfor skal vi arbejde sammen, siger Peter Hummelgaard.
EU-kommissær for indre anliggender og migration, Magnus Brunner, mener, at myndighedernes indsats har haft effekt. Han peger på, at 1800 tons stoffer blev opdaget i de europæiske havne mellem 2019 og 2024.
Men udfordringen er fortsat enorm:
- Når vi bliver bedre til at stoppe narkotika et sted, så kan vi være sikre på, at narkotikasmuglerne vil søge nye veje. Det er en kat og mus-situation, siger Magnus Brunner.
Han mener, at havnealliancen har hjulpet de store havne til at skærpe overvågningen gennem blandt andet øgede investeringer i skannere og bedre deling af informationer.
Men det er ikke længere nok at fokusere på Europas store havne:
- Vi skal udvide havnealliancen. Nu skal vi også fokusere på de små havne, siger Magnus Brunner.
Mødet i havnealliancen kommer forud for, at EU-landenes justits- og indenrigsministre mødes i København tirsdag og onsdag.
Her er både bekæmpelse af organiseret kriminalitet og "irregulær migration" på dagsordenen.
Danmark er blandt de EU-lande, der fører den strammeste migrationspolitik, og derfor forventer Brunner, at Danmark vil være med til at skærpe migrationspolitikken på europæisk plan under EU-formandskabet, der slutter 1. januar 2026.
/ritzau/