Han skal frigøre Danmarks maritime gigant fra 160-årig arv

Det hører til sjældenhederne, at de gamle B&W-motorfabrikker, i dag MAN Energy Solutions, hyrer en person til en chefstilling direkte fra den finske marine- og teknologivirksomhed Wärtsilä. Hvis det da nogensinde er sket før.
Men det er ikke desto mindre historien bag Ole Pyndt Hansens indtog som innovationsdirektør i to takt-hovedkvarteret i Sydhavn i København.
Ole Pyndt Hansen er uddannet maskinmester fra Maskinmesterskolen i København, og har senest haft en karriere på knap 18 år hos Wärtsiläs mangeårige to takt-division i Schweiz.
Nu er han vendt hjem – næsten.
Den relativt nyudnævnte innovationsdirektør bor, trods jobskiftet, fortsat i Zürich-området. For her bor fruen og det yngste barn fortsat.
Til gengæld bor barn nummer to i Danmark.
- Så nu har jeg min hverdag i København, og tilbringer weekenderne i Schweiz. På den måde kan jeg være maksimalt sammen med alle dele af familien. Det fungerer sådan set udmærket, forklarer Ole Pyndt Hansen til Søfart.
Fart på karrieren
I 2008 kom Ole Pyndt Hansen til Schweiz for at varetage et lederjob hos Wärtsilä (tidligere Sulzer). I slutningen af 2014, solgte Wärtsilä dets IPR (intellectual property rights) for dets to takts-motorer til China State Shipbuilding Corporation, der således etablerede Winterthur Gas & Diesel. Ved det skifte, blev Ole udnævnt til administrerende direktør for Wärtsiläs to takts-motordivision – en rolle han varetog indtil han skiftede til MAN i slutningen af 2024.

Drømmejob
Dermed er den nye innovationsdirektør en mand, der i mange år har kigget på den danske motorudvikler udefra.
- I den globale maritime industri har der traditionelt været et ekstremt fokus på, hvad der foregår her i Sydhavnen. ”Hvad gør man hos MAN?” Det spørgsmål skulle man altid have styr på, før man traf en vigtig beslutning, forklarer Ole Pyndt Hansen.
Han fortsætter.
- Der har stået respekt om den måde, hvorpå MAN altid formåede at tænke ud af boksen og komme med spændende løsninger på store problemer. Man vidste, at de danske motoringeniører aldrig har været bange for at gøre tingene på en anderledes måde.
Ole Pyndt Hansen er derfor heller ikke bleg for at kalde stillingen som innovationsdirektør hos MAN for et vaskeægte drømmejob.
- Med overgangen til de nye brændstoffer står vi lige pludselig på et helt nyt fundament, hvor listen over alle de ting, som vi skal opfinde fra bunden, er alenlang. Vi skal arbejde på helt nye måder, men beholde den faglighed, systematik, entusiasme og stolthed, som er indarbejdet i virksomheden gennem mere end 160 år. Hvis det ikke er et drømmejob, så ved jeg ikke, hvad det skulle være, siger Ole Pyndt Hansen.
Under pres
Drømmejob eller ej – Ole Pyndt Hansen er ikke desto mindre underlagt et enormt pres for at levere.
I den nye innovationschefs udlægning lyder det således:
- Virksomheden har haft mere end 160 år til at effektivisere og forfine den klassiske forbrændingsmotor, der kører på diesel. Til sammenligning har vi arbejdet målrettet med de nye brændstoffer i meget kort tid, og vi har altså ikke de næste 50 år til at få de nye brændstoffer til at virke optimalt. Det er en opgave, som vi skal have løst på ganske få år. Det er en gigantisk opgave, som vi kun kan løse, hvis vi arbejder meget, meget smartere end vi har gjort hidtil.

Trumfkort
Har du et trumfkort, der kan hjælpe dig med den opgave?
- Ja! Medarbejderne i denne virksomhed er et trumfkort. Folk der vælger denne branche, bliver helt utroligt passionerede omkring dét, vi laver. Når vi i innovationsafdelingen har sat os et mål, så kaster folk sig ind i opgaven, som om det var deres personlige projekt.
Ole Pyndt Hansen fortsætter:
- Man har fornemmelsen af, at folk ikke betragter det som et job, men som en mission om at hjælpe skibsfarten med at dekarbonisere. Jeg fornemmer, at folk er meget stolte af denne mission. Det har været fascinerende at komme udefra og være vidne til entusiasmen hos medarbejderne. Det er meget sjældent, at vi oplever en medarbejder i Innovation, der siger op. Det gør mig glad og stolt.
- Herudover er der noget helt særligt over den særligt danske – flade – virksomhedskultur. Det kan godt være, at jeg er innovationsdirektør, men rent fagligt er der ingen af medarbejderne, som er bange for at sige mig midt i mod. Det er meget specielt dansk, og også meget værdifuldt. Der er ikke nogen ideer eller synspunkter, som forsvinder på grund af et stift hierarki.
Hvad betyder det, at du som ny innovationsdirektør kommer udefra frem for at være ’født og opvokset’ i Sydhavnen?
- Det har naturligvis en fordel at komme indefra – men som udefrakommende kan jeg bringe nogle friske ideer ind i virksomheden. Jeg tror også, at jeg kan bringe nogle ting ind, der handler om at forenkle og systematisere vores produkter, og nogle af de måder, som vi gør tingene på.
Ude i den globale maritime industri har der traditionelt været et ekstremt fokus på, hvad der foregår her i Sydhavnen Ole Pyndt Hansen, innovationsdirektør, MAN Energy Solutions
Om Ole Pyndt Hansen
Uddannet maskinmester fra Københavns Maskinmesterskole i 1995.
Master of Business Administration – Copenhagen Business School 2007
Executive Coach – INSEAD 2022
Operations manager hos Vestforbrænding frem til 2008.
Flyttede i 2008 til Schweitz som chef for 2-takts motor-afdelingen for Wärtsilä
Ved sin fratræden i 2024 var han avanceret til direktør for Wärtsilä’s aktiviteter inden for to takts-motorer og service
Siden Oktober 2024 senior vice president og leder af to takts-innovationsafdelingen hos MAN Energy Solutions
