Mærsk har metanolproblemer: - De virker, men kræver for meget vedligeholdelse
AP Møller-Mærsk oplever fortsat udfordringer med de metanolmotorer, der er installeret på selskabets nybyggede containerskibe.
Det fortalte Mærsks senior skibsingeniør Ola Straby under konferencen Global Maritime Decarbonisation 2025, skriver TradeWinds:
– De virker, men de kræver for meget vedligeholdelse. Det skal vi have løst, sagde han og pegede på problemer med materialevalg og dele, der har lav driftsikkerhed ved lav belastning.
Fire af rederiets skibe sejler i øjeblikket på grå – det vil sige fossil – metanol. Straby forklarede, at formålet er at få skibene til at køre på metanol for at opnå nogle “rene driftstimer”.
Jeg kommer ikke til at sige, hvor vi skal have brændstoffet fra Ola Straby, skibsingeniør i Mærsk
Mærsk har ambitioner om at sejle på grøn metanol, men tilgængeligheden af brændstoffet er en udfordring. Ifølge Straby var rederiet klar over fra begyndelsen, at grøn metanol ikke ville være tilgængelig ved levering af skibene.
– Jeg kommer ikke til at sige, hvor vi skal have brændstoffet fra, bemærkede han.
25 metanolskibe – 12 leveret
Ifølge Straby har Mærsk i alt bestilt 25 containerskibe med metanolmotorer. Tolv af dem er allerede leveret, og fire sejler på metanol. Det mindste, feederskibet Laura Maersk på 2.100 teu, har siden leveringen i 2023 sejlet på grøn metanol og biodiesel.
Straby beskrev bunkring af metanol som “ret ligetil” og sagde, at Mærsk har gennemført omkring 30 operationer – herunder skib-til-skib, levering ved kaj, fra en dedikeret leverandør i Shanghai og via en mindre kemikalietanker.
Han understregede, at standardisering er en vigtig læring, og tilføjede, at “metanolbunkring ikke er standardiseret”.
Et konkret eksempel er placeringen af bunkringsstationerne: Mærsk havde oprindeligt anbragt dem agter på skibene, men manglen på dedikerede metanolbunkringsskibe har betydet, at leverancer i praksis ofte sker fra siden, når skibene ligger ved kaj.
Straby bemærkede desuden, at der er meget ved metanols opførsel, som er overraskende dårligt dokumenteret. Rederiet arbejder derfor på at fremme studier og skabe en fælles vidensbase.