Mærsk-havne tilbage som konglomeratets guldæg

Terminalforretningen hos A.P. Møller-Mærsk har netop leveret det næstbedste driftsresultat (EBITDA) nogensinde.
Driftsresultatet rundede 444 mio. dollars i kvartalet, hvilket udløser en EBITDA-margin på 32 pct., hvilket kan sammenlignes med 21 pct. i Ocean-segmentet og 'blot' 11 pct. i Logistics & Services.
Omsætningen lå på 1,2 mia. dollars i kvartalet, hvilket er en stigning på 23 pct.
Samtidig formåede Terminals - i modsætning til Ocean-divisionen - at øge volumenerne markant.
Hvor containerskibs-divisionen ikke havde held med at omsætte den generelle efterspørgselsvækst på containertransport til øgede volumener, blev der ekspederet 3,3 mio. containere i Mærsk-havnene - en vækst på 8,4 pct.
Mærsk-topchef Vincent Clerc afslørede under et investor call i kølvandet på regnskabet, at en del af fremgangen skyldes det nye Gemini-samarbejde med tyske Hapag-Lloyd, som trådte i kraft ved årsskiftet.
- Al den stund, at Hapag-Lloyd ikke har en stor terminalforretning, er det klart, at der er kommet en vis positiv effekt herfra, sagde Vincent Clerc under konferencen.
Samtidig er Mærsk-terminalerne med en udnyttelsesgrad på godt over 70 pct. tæt på at være udnyttet maksimalt, oplyste Vincent Clerc.
- I terminalbranchen skal man helst ikke meget højere op, da man herefter begynder at opleve trængsel og propper i netværket, fortalte Vincent Clerc.
Han fortsatte:
- Dermed er vi i en situation, hvor vi skal udvide vores terminaler - eller opkøbe nye - hvis vi skal have plads til flere operationer.
To terminaler
Dykker man ned i tallene fremgår det, at i høj grad er containerterminalerne i Nordamerika, der driver væksten. Her øgedes volumenerne med knap 15 pct. i kvartalet.
Mærsk anfører i regnskabet, at det tilmed er blot to terminaler, der driver væksten: Først og fremmest port of Los Angeles samt, i mindre grad, Port Elizabeth ved New York.
Dermed er der også lagt til spænding om, hvorvidt Terminalforretningen kan holde fast i fremdriften. For som følge af præsident Donald Trumps varslede toldkrig mod stort set resten af verden, er det først og fremmest netop containerterminalerne i USA, der kommer til de mest negative konsekvenser.
Port of Los Angeles oplever i øjeblikket et ekstremt stejlt fald i antallet er indkomne containere, og der er dermed lagt op til et ekstremt volatilt 2025 for Mærsk-havneforretningen.