23948sdkhjf

Analysehus: Nye klimabøder vil koste skibsfarten 100 mia. dollar årligt

IMO's klimaaftale vil fra 2028 koste skibsfartens klimasyndere merudgifter svarende til 82 pct. af verdensflådens samlede brændstofudgifter, vurderer analysehus

Den nye klimaaftale, som verdens flagstater fik stemt igennem i IMO i april, vil koste den samlede verdensflåde på over 30.000 skibe en samlet merudgift på 82 pct. af de nuværende brændstofudgifter.

Det svarer til en samlet ekstraregning på 100 mia. dollar, skriver shippingmediet Splash247

Regnestykket er udarbejdet af det britiske konsulentfirma Maritime Strategies International (MSI) som en foreløbig vurdering af omkostningerne ved IMO's nye klimaaftale, Net Zero Framework, for den globale skibsfart.

Medvind til nye skibsbrændstoffer

Ifølge MSI vil aftalen også dæmme op for et stort fremtidigt marked for alternative brændstoffer.

Konsulenthuset ser markedet for alternative skibsbrændstoffer vokse med op til 100 mia. dollar om året de næste ti år frem mod 2035.

Beregningerne om prisen for IMO-aftalen er foretaget i MSI's Seascape-analyseplatform ud fra verdensflådens forbrug af konventionelle skibsbrændstoffer fra 2024 til 2035 sammenholdt med de forventede bunkerpriser og de bøder, som IMO lægger op til. 

Aftalen blev stemt igennem på et møde i IMO's klimakomité MEPC i London den 11. april efter hårde forhandlinger og skal vedtages endeligt på MEPC's næste møde dette efterår.

En pris for skibes CO2-udledning

Skibsfarten bliver den første industri i verden, hvor der indføres en global pris på CO2-udledning.

Fra 2028 lægger aftalen op til, at rederier, hvis skibe udleder CO2 over bestemte grænseværdier, får bøder eller skal købe CO2-kreditter for at kompensere for deres udledninger. Grænseværdierne vil blive sænket gradvist i årene frem mod 2035.

Skibe, der ikke opfylder de strengeste klimamål, skal i første omgang betale en bøde på 100 dollar pr. ton CO2, som de udleder over den fastsatte grænseværdi. Og for de mest forurenende skibe kan bøderne stige til 380 dollar pr. udledt ton CO2. Bødeudgifterne kan rederierne enten betale til IMO eller bruge til at købe kreditter fra andre skibe, der sejler grønnere.

IMO kan bruge bødeindtægterne til at støtte skibe, der bruger grønne brændstoffer, og til at hjælpe med at gøre hele skibsfarten mere klimavenlig samt afbøde de negative konsekvenser af skibsfartens klimabelastning.

Store politiske uenigheder

Selvom IMO-aftalen ikke helt udligner prisforskellen mellem grønne og fossile brændstoffer, vil den gøre det billigere for rederier, der benytter energieffektive skibe eller som benytter mere klimavenlige brændstoffer.

Ikke alle 176 flagstater stemte dog for aftalen, som - hvis den vedtages af et flertal af flagstater - vil være bindende for den globale skibsfart. 

Blandt andet udvandrede USA under forhandlingerne i London, mens flere mellemøstlige olielande stemte imod aftaleudkastet.

Den foreløbige klimaaftale møder også modstand fra en række af verdens klimaudsatte ø-stater. Anført af Marshall-øerne er ø-staterne utilfredse med, hvordan aftalen vil fordele indtægterne fra klimabøderne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062