23948sdkhjf

Nu søsættes EU's første CO2-skib

Skibet kommer til at spille en væsentlig rolle i Danmarks CO2-transport til de udtjente oliefelter i Nordsøen

Nu bliver EU's første transportskib til offshore CO2-transport navngivet og søsat. 

Alle skibssektioner er nu samlet på Royal Niestern Sander-værftet i det nordlige Holland og bliver søsat og navngivet ved en ceremoni den 14. maj.

Se video af skibsbyggeriet her.

Skibet er designet til at transportere flydende CO2 fra opsamlingssteder på land til offshore-lagring i den danske del af Nordsøen. 

Når skibet er søsat og operationelt, vil det sejle faste ruter mellem Esbjerg Havn og Nini-feltet i den danske del af Nordsøen, hvor CO2'en permanent bliver lagret i reservoiret cirka 1.800 meter under havbunden.

Nini-feltets geologiske formationer har i millioner af år indeholdt olie og gas og er grundigt vurderet og certificeret som egnede til sikker og permanent CO2-lagring.

- Færdiggørelsen af alle sektioner på skibet er et stort skridt fremad for transport og lagring af CO2 i EU. Skibet er essentielt for vores ambition om at etablere det første fuldskala CO2-lagringsanlæg i EU. Skibet er klar til næste byggefase og Greensand rykker tættere på at fuldende EU’s første fulde CCS-værdikæde, siger Mads Gade, CEO for INEOS Energy Europe.

Afgørende rolle

Skibet skal tjene virksomhederne i projektet Greensand Future, der tæller de nuværende indehavere af lagringslicensen (IRIS) – INEOS Energy Denmark, Harbour Energy og Nordsøfonden, der er statens undergrundsselskab. 

Greensand samarbejder desuden med en række partnere for at sikre, at der fanges, transporteres og lagres CO2 sikkert og permanent i Nordsøens undergrund.

Til en start sigter Greensand Future mod at fange, transportere og lagre 400.000 ton CO2 om året, med en mulighed for at øge og udvide mængden løbende frem mod 2030. I takt med at de indfangede mængder stiger, er der potentiale for sikker og permanent lagring af op til 8.000.000 tons årligt.

Og skibets søsætning markerer en milepæl i projektet, lyder det fra Mads Gade.

- Geologien i den danske del af Nordsøen er særdeles velegnet til sikker og permanent lagring af CO2. Skibet vil spille en afgørende rolle i Greensands etablering af det første operationelle CO-lagringsanlæg i EU, siger han. 

Skibet er specialtilpasset de tekniske krav til CO2-transport, herunder køling og trykhåndtering om bord. Med skrogets færdiggørelse går skibet nu ind i næste byggefase: eftermontering, idriftsættelse og test.

Planen er at påbegynde sikker og permanent offshore lagring af CO2 i slutningen af 2025 eller starten af 2026.

Projektets første fase sigter mod permanent lagring af 400.000 ton årligt – med mulighed for at opskalere til 8 millioner ton om året i 2030.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.048