23948sdkhjf

Danske erfaringer bruges i en renere skibsfart i Middelhavet og Atlanterhavet

Foreningen er eneste nordeuropæer i projektet

Skibsfarten skal være renere i Middelhavet og Atlanterhavet.

Derfor går et nyt EU-projekt nu i gang med at indføre lav-emissionszoner i netop de områder.

Fra dansk side er organisationen Green Global Future med som eneste nordeuropæiske isæt, og foreningen har Kåre Press-Kristensen med om bord. 

For mig er det også lidt personligt. Som knægt har jeg tilbragt mange somre ved Middelhavet – ligesom jeg som voksen blev fascineret af den fantastiske natur på Island og i Grønland. Vi skal beskytte alle disse fantastiske steder bedre mod skibsfartens forurening Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Green Global Future

Han vil tage erfaringerne fra dansk farvand med sig ud i den store verden.

- Farvandene omkring Danmark er lav-emissionsområder for skibsfarten hvilket reducerer både svovl- og NOx-forureningen fra skibe. Vi har fået mange gode erfaringer med håndhævelse af reglerne, som vi nu skal have overført til resten af verden, siger Kåre Press-Kristensen.

- Ud over at få opbygget kapacitet i Middelhavslandene til at håndhæve lav-emissionszonen for svovl, så skal vi nu have indført et lav-emissionsområde for NOx i Middelhavet, og få endnu flere lande omkring Atlanterhavet til at støtte op om et lav-emissionsområde for både svovl og NOx, tilføjer han. 

"Det er lidt personligt"

I følge Kåre Press-Kristensen er der markante sundhedsgevinster at spare, hvis man reducerer udledningen af NOx partikler i havområderne. Titusinder af dødsfald kan undgås hvert år, og man kan spare helbredsskader for 100 milliarder kroner hvert år, lyder det fra Kåre Press-Kristensen. 

Han har igennem 10 år arbejdet for renere skibsfart i FN’s Søfartsorganisation (IMO: International Maritime Organization). Han har udgivet flere publikationer om renere skibsfart og har foretaget målinger af luftkvalitet i havne og havnebyer i Spanien, Frankrig, Italien, Grækenland, Island og Grønland.

- For mig er det også lidt personligt. Som knægt har jeg tilbragt mange somre ved Middelhavet – ligesom jeg som voksen blev fascineret af den fantastiske natur på Island og i Grønland. Vi skal beskytte alle disse fantastiske steder bedre mod skibsfartens forurening, siger han. 

Farvandene omkring Danmark er lav-emissionsområder for skibsfarten hvilket reducerer både svovl- og NOx-forureningen fra skibe. Vi har fået mange gode erfaringer med håndhævelse af reglerne, som vi nu skal have overført til resten af verden Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Green Global Future

Han var projektleder på det afsluttede EU-projekt LIFE4MedECA 2021-23, der medvirkede til, at FN (IMO) indførte en lav-emissionszone for skibes svovludledning i Middelhavet.

- Endelig er det nye projekt da også en blåstempling fra Kommissionens side af det arbejde, som vi netop har afsluttet i LIFE4MedECA projektet. Jeg er da lidt stolt. Og det er god motivation, for det er ikke alle stater omkring Middelhavet, der er lige lette at arbejde med, slutter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094