23948sdkhjf

Norsk Havarikommission: Flåden har intet lært af Ingstad-forlis

Ny havarirapport afslører, at det norske søværn ikke har taget anbefalingerne fra 'Helge Ingstad'-forliset til sig og begår de samme fejl igen

Den norske havarikommission har netop afleveret sin rapport om uheld med den norske fregat 'Thor Heyerdahl', der fik tovværk i bovpropellen, da skibet skulle lægge til kaj. Uheldet betød, at fregatten mistede både fremdrift og strømforsyning.

I rapporten påpeger havarikommissionen, at der er flere ligheder til kollisionen mellem 'Helge Ingstad' og 'TS Sola' i 2018, og at Søværnet ikke har fulgt godt nok op på de fejl, der blev begået den gang. Det fortæller tu.no.

Vagtchef på norsk fregat kræves fængslet 120 dage

Havarikommissionen har derfor henvendt sig direkte til Forsvarsministeriet for at få dem til at lægge pres på Søværnet, så lignende fejl kan undgås i fremtiden.

Det er især uddannelsen af besætningen, som kommissionen peger på, samt besætningens ringe kendskab til de fysiske forhold på fregatten. 

- Det var den enkelte kaptajns ansvar at tage stilling til, om fartøjet var sikkert at sejle, uden at det i praksis var muligt for kaptajnen at få et fuldstændigt overblik over fartøjets tilstand. Flere fejlforhold og afvigelser havde direkte indflydelse på hændelsesforløbet, skriver kommissionen ifølge tu.no.

Rapport peger på afgørende fejl på skib i Ingstad-forlis

Kommissionen peger også på, at både på 'Helge Ingstad' og 'Thor Heyerdahl' var bemandingen utilstrækkelig og ikke tilstrækkelig i situationer, hvor der opstår en nødsituation.

- Der skal være personale nok med de rette kompetencer til at håndtere de her store komplekse systemer, siger direktør William J. Bertheussen i Havarikommissionen til NRK.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079