Sømandsforbund frygter massivt tab af nordiske færgejob

| Af Ursula Rechnagel Taylor | Tip redaktionen om en historie

Et kontroversielt norsk forslag om at lade rederiet Color Line registrere sig i Norsk Internationalt Skibsregister (NIS) bliver starten på et kapløb mod bunden, advarer CO-Søfart, der sammen med de norske søfartsorganisationer protesterer mod forslaget

Efter flere års tovtrækkerier er den norske regering nu parat til at gennemføre et forslag, som i praksis betyder, at rederiet Color Line - som er det eneste rederi med udenrigsfærger under norsk flag - kan få lov til at registrere sine to færger på ruten mellem Oslo og Kiel i Norsk Internationalt Skibsregister (NIS).

Color Lines fire færger til Danmark og Sverige forbliver derimod i det ordinære norske skibsregister (NOR).

Forslaget, som allerede blev varslet i 2015, var i sidste uge til drøftelse mellem Norges nyindsatte erhvervsminister Torbjørn Røe Isaksen og de norske søfartsorganisationer.

Læs også: Søfolk protesterer mod ændring af norsk skibsregister

Fra fagforbundene lyder der kraftige advarsler mod forslaget, som ifølge Norsk Sjømannsforbund sætter 700 norske søfolks job på spil. Samstemmende lyder der kritik fra de danske søfartsorganisationer CO-Søfart og Metal Maritime:

- Det er kortsigtet og visionsløst at ændre nationale regler, som i Norge, for at konkurrere internt nordiske lande imellem på bekostning af jobs til nordiske søfarende. Sådanne tiltag har kun til hensigt at gavne redernes/aktionærernes pengepung, uden det modsvarer udvikling i antallet af jobs til nordiske søfarende, skriver Ole Philipsen, formand CO-Søfart og Metal Maritime, i en kommentar til Søfart.

Color Lines argument for ændringen er, at rederiet taber penge, fordi de norske rammebetingelser er dårligere end eksempelvis de danske. Rederiet har derfor truet med at udflage sine skibe fra Norge, hvis ikke konkurrencevilkårene forbedres. Derfor ser rederiet frem til, at forslaget gennemføres,

- Det er kombinationen af den styrkede tilskudsordning på de korte ruter og opblødningen af fartsområdebegrænsningerne i NIS, som samlet udligner konkurrenceulempen, og som giver nødvendig forudsigelighed ved at have skibe i norsk register, udtaler koncernchef Trond Kleivdal, Color Line, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at ordningen derved sikrer, at Color Line vil forblive under norsk flag også i fremtiden.

Åbner for billig udenlandsk arbejdskraft

Hos fagforbundene peger man modsat på, at Color Lines regnskaber i dag viser store overskud. Derfor tager søfartsorganisationerne stærkt afstand fra det norske forslag, som ifølge dem åbner for opsigelse af norske søfarende og ansættelse af billig, udenlandsk arbejdskraft.

Ifølge en analyse fra det norske sømandsforbund, der har beregnet de samfundsøkonomiske konsekvenser ved at omflage Kiel-færgerne fra det norske ordinære skibsregister (NOR) til NIS, vil forslaget koste det norske samfund 400 mio. NOK over en ti-årig periode.

Læs også: Brian Mikkelsen: Ændring af norsk skibsregister kan koste job

Den norske erhvervsminister mener til gengæld ikke, at analysen overhovedet har vurderet risikoen for, at 2.500 norske arbejdspladser kan forsvinde, hvis ændringen ikke gennemføres, og Color Line vælger at flage helt ud af Norge.

Det norske Næringsdepartementet vil nu afvente en afgørelse fra ESA (EFTA Surveillance Authority), som kontrollerer, at EFTA-landene, som Norge er med i, overholder EØS-aftalen for EU's indre marked, før de nye regler implementeres i lovgivningen.

Distancekrav på 300 sømil

I det norske forslag er sat et distancekrav på 300 sømil, for at ingen skandinaviske færgeruter skal blive berørt af ændringerne.

- For nuværende med den indlagte sømilegrænse i NIS-forslaget vil ruterne mellem Danmark og Norge ikke kunne være omfattet. Dermed vil der heller ikke kunne være umiddelbare konsekvenser i form af udflagning fra DIS til NIS for færgeruterne mellem de to lande, skriver Ole Philipsen, men tilføjer:

- Godkendes ændringen i det norske regelværk af ESA, er det groft sagt første skridt ud på et skråplan.

Læs også: Kieler-færge får Norges hidtil største svovlbøde

Ole Philipsen peger samtidig på, at skibe under det såkaldte “færge-DIS” har giver mulighed for lavere lønomkostninger via DIS-skatteordningen, hvor tredjelandes statsborgere ansættes på danske overenskomster.

- At konkurrere internt i Norden på laveste fællesnævner er meningsløst. Det er og bliver starten på “kapløbet mod bunden”. Og det er under al kritik, at et rederi - her Color Line - under trusler om udflagning kan opnå ensidige politiske fordele, siger han.

FAKTA: Det norske skibsregister

- Siden 1993 har det været ulovligt for skibe registreret i Norsk Internationalt Skibsregister (NIS) at gå i fast rute mellem norsk og udenlandsk havn eller mellem andre nordiske havne.

- Rederierne som sejler på disse strækninger i dag er bl.a. Color Line og Fjord Line.

- Kun Color Line har sine skibe registreret i NOR (Norsk Ordinært Skibsregister), som kræver norske løn og arbejdsvilkår. Dette krav stilles ikke i NIS, hvilket gør det billigere at bemande et skib, som er registreret i NIS.

Kilde: sysla.no


Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Isbrydere væk fra Hals inden 2019

SØVÆRNET: Det er ikke interesse, der har manglet i salgsprocessen af de to gamle statsisbrydere, som endnu ikke har båret frugt. Bagkanten for processen er ved udgangen af året, oplyser FMI

Plus

Kartofler og løg hos Ove Skou

Som skibsmægler havde Niels Storringgaard masser at gøre med rederiet Ove Skou

Plus

Forældede skibe slog rederiet Ove Skou ihjel

Hvorfor døde Danmarks tredjestørste rederi? Ove Skou satsede på en skibstype, som var forældet ved levering og forsøget på at komme med på container-eventyret var halvhjertet og mislykkedes

Plus

Fremtidens søfolk - Nutidens udfordring

Positionsbillede

Nyhedsbrev

Plus

Mærsk ændrer praksis for stuvning af farligt gods

I kølvandet på den fatale brand i containerskibet ’Maersk Honam’ har rederiet truffet ekstra forholdsregler

Online Avis Arkiv
Plus

En utrættelig maskinmester i Aarhus

Ugens portræt: Henry Gavnholt har en været en uopslidelig nøgleperson i den mangeårige restaurering af den aarhusianske slæbebåd ’Jakob’. Under D-dag deltog slæbebåden i landgangen i Normandiet

Ny brand på Mærsk-containerskib

Branden opstod under dækket på containerskibet 'Maersk Kensington'. Ingen besætningsmedlemmer meldes tilskadekomne, og branden er under kontrol

Plus

Måske en allersidste chance for gammel Storebæltsfærge

KULTUR: Nyborgs kulsejlede kulturfærge kan blive liggende ekstra tre måneder

162.381 kr. fældede maskinmestrenes formand

Det var et "udokumenteret økonomisk mellemværende på 162.381 kr.", der fældede Per Jørgensen som formand for Maskinmestrenes Forening

Plus

Lodser kræver rundkørsel for skibstrafikken omkring Skagen

Nyt rutesystem for skibstrafikken i Kattegat og Skagerrak får kritik fra de danske lodser - ved Skagen bør sikkerheden opgraderes med en maritim rundkørsel for skibstrafikken

To shipping-direktører dømt for ophugning i Indien

I Holland er rederiet Seatrade og to at dets direktører blevet dømt for at sende fire skibe til ophugning på strande tilbage i 2012.

Plus

Mindre værfter vil have større doksystemer

Lidt mindre danske værfter som Faaborg, Jobi, Assens og Søby klarer sig pænt i den hårde konkurrence, og værfterne i Søby og Assens vil udvide dokkapaciteten for at kunne tage større skibe ind

Vordingborg Havn sætter gang i stor udvidelse

Svært marked holder Viking i skak

Plus

Aabenraa havn jager tyske kunder

I december 2017 overtog Aabenraa Havn store dele af Enstedværkets gamle arealer og kajanlæg, som nu skal udvikles til en ny sønderjysk superhavn.

Plus

Efterladte søfolk er fortsat et alvorligt problem

Søfolk som bliver efterladt på deres skib i måneder eller år er fortsat et massivt problem i international shipping - at blive efterladt på et skib uden løn og proviant er en basal krænkelse af menneskerettighederne, vurderer ITF

'Hammershus' kan komme til at sejle for Færgen

Molslinjens nye færge til Køge-Rønne kan komme til at sejle for Færgen, hvis charter-forhandlinger falder på plads, skriver Bornholms Tidende.

Nyt ophugningsværft får vigtig tilladelse i Frederikshavn

Molslinjen laver busrute til Bornholm

Plus

Med isbryderen på arbejde på Mariager Fjord

GALLERI: Mød de tre garvede søfolk, der sørger for, at Mariager Fjords sejlrende fungerer hele året - selv når frosten knager

Plus

Polarkulde: Dansk coaster 'lastede' tonsvis af is

Galleri: Coasteren ’Lafjell’ stod til søs fra Nordnorge i kraftig vind og en temperatur på minus 24 grader - det gav en del is på dækket...

Plus

Kritik: Danske værfter slås mod statsstøtte

VIDEO
Se Thorco flytte minelastbiler

Se forlængelse af krydstogtskib

1

Jack-up venter i Frederikshavn

Mærsks næstformand stopper

Danske Maritime blæser til opgør med IMO-regler

Container-rater fortsætter fald

VIDEO
Video: Containerskib bliver mast af semisub på afveje

Varmefølsomme kameraer redder liv i Aalborg Havn

Maritime studerende mødte rederierne på Martec

Danske Maritime vil give iværksættere mere synlighed

Hirtshals Havn vokser på gods og lastbiler

Respekt for (havne)loven, tak!

Plus

Grundstødninger og havarier i Kattegat

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Større byggeprojekter har stor gavn af at etablere en Camp

Electro Care ApS - Afbalancering

HF styrker kabelafdelingen

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

HF udvider kundeservice

Prysmian investerer i et nyt kabellægningsfartøj til søkabler

Starlock - smart og hurtig montageløsning.

Der er sjældent to dage, der er ens for vores serviceteknikere...

IBIX fikser brandskade

Den usynlige fjende i hydraulikolien!

Nye effektive regnvandsbassiner

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

KURSUS: Akustik i arkitektur - afholdes den 31. oktober 2018

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Blackline fra SWF Krantechnik

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

KLEEpump KSP50-5.04SA Blå 0,4kW 1x230V 50Hz Udløb 2" m/automatik

Hør Syrene fortælle, hvordan hun udnytter spildtiden med Billy

Alup filtre - høj kvalitet

KONKURRENCE - Vind 10. stk Ergolash surringer

Ny hjemmeside: starlock.dk

Electro Care ApS - Pumpeservice & reparation

Modtag DBI’s fagmagasin Brand & Sikring gratis

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

Ny mand på det digitale hold

DS Stålprofil giver kobbertaget en modernistisk renæssance

Send til en kollega

0.283