23948sdkhjf

Digitalisering centralt i regeringens kommende blå vækstudspil

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil prioritere ny teknologi højt i et maritimt vækstudspil, som er på trapperne
Digitalisering kommer højt på dagsordenen, når VLAK-regeringen inden længe præsenterer sit forslag til en maritim vækstpakke. Det slog erhvervsminister Brian Mikkelsen fast på en konference fredag om fremtidens maritime uddannelser og kompetencer, som var arrangeret af hans parti, de Konservative.

- Ny teknologi og digitalisering bliver i stigende grad en del af vores hverdag. Det oplever vi jo alle steder. Og big data, block chain, kunstig intelligens osv. rammer selvfølgelig den maritime sektor, bang, lige ind i bulls eye. Derfor er det vigtigt, at vi er med til at skabe nogle vilkår, som sikrer, at man arbejder med de ting, sagde ministeren.

Læs også: Konference: Uddannelser skal gribe mulighederne til søs

Han fremhævede, at den digitale udvikling går stadig hurtigere og er med til at ændre måden, vi lever, arbejder og efterspørger varer på.

- Dermed rammer digitaliseringen lige ind i transportsektoren og den maritime sektor. Autonom teknologi er et godt eksempel. Udviklingen er meget langt fremme inden for den landbaserede transport, men den er også på vej ind i den maritime sektor. Og sådanne teknologiske fremskridt skal Danmark selvfølgelig være parat til at gribe. Vi skal være i front - ikke bare inden for udvikling af autonome skibe, men også den generelle teknologiske udvikling i den maritime sektor, sagde Brian Mikkelsen.

Ifølge ministeren kræver det, at virksomhederne har de rette rammer for at kunne tilpasse sig den teknologiske virkelighed.

- Derfor vil digitalisering og teknologi være et centralt fokusområde i vores blå vækstudspil. Det er en klar prioritering fra regeringen, fastslog han.

Regeringen fremlagde i august fremlagde et nyt erhvervs- og vækstudspil, som blandt andet omfatter et forslag om at udvide DIS-ordningen til offshore-skibe og en afskaffelse af registreringsafgiften på skibe. Det kommende blå vækstudspil er derimod en opfølgning på rapporten fra regeringens Vækstteam for Det Blå Danmark, som blev fremlagt i april i år.

Læs også: Benhård indsats skal gøre Danmark til førende søfartsnation

Ifølge Brian Mikkelsen står Det Blå Danmark allerede på et solidt fundament med konkurrencedygtige rammevilkår, omstillingsparat arbejdskraft med stærke kompetencer og et konstruktivt samarbejde på tværs af sektoren. Men selv om Danmark i dag er verdens syvende største søfartsnation, er ikke mindst de danske rederier fortsat klemt af hård konkurrence og overkapacitet på verdensmarkedet. Dertil kommer en stigende protektionisme, der presser frihandlen og dermed også shippingbranchen.

- Men vi kan jo ikke sidde med hænderne i skødet og vente på, at alle udfordringerne forsvinder, og væksten kommer af sig selv, for sådan er verden desværre ikke. Derfor skal vi aktivt sørge for at håndtere de udfordringer, der er. Og derfor er jeg nu i gang med at se på, hvordan rammerne for Det Blå Danmark kan styrkes yderligere - ved simpelt hen at forkæle Det Blå Danmark noget mere, sagde Brian Mikkelsen.

Ifølge ham er Danmark som maritim nation kendetegnet ved stærke kompetencer på tværs af sektoren. Og regeringens klare ambition er at bevare dette kendetegn, fastslog ministeren.

- For det første, fordi vores maritime virksomheder er afhængige af adgang til arbejdskraft, som besidder den nyeste viden og kompetencer, for det andet fordi vores kompetenceniveau er med til at sætte Danmark på det maritime verdenskort og tiltrække maritime aktiviteter. Derfor vil regeringen i det kommende blå vækstudspil fokusere på, hvordan vi bærer vores høje maritime kompetenceniveau ind i fremtiden, sagde han.

Maritime uddannelser skal udvikles

Brian Mikkelsen mener, at der i fremtiden fortsat bliver brug for kompetente søfolk, men han mener også, at de maritime uddannelser skal udvikles og tilpasses fremtidens behov.

- Her vil teknologiske og digitale færdigheder blive efterspurgt i langt højere grad, end tilfældet er i dag. Det er derfor afgørende, at de maritime uddannelser hele tiden følger med og tilpasser sig fremtidens efterspørgsel. Og at det gøres attraktivt at tage en maritim uddannelse, sagde han.

Læs også: Politikere: Giv maritime uddannelser et servicetjek
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141