23948sdkhjf

Havmøller skal hjælpe med mad og biodiversitet

Ny forskningsprojekt med blandt andet Vattenfall skal undersøge, om det er muligt at dyrke fx muslinger i nærheden af havmølleparker

Over de næste syv år bliver Danmarks energiproduktion fra havmøller som minimum firedoblet, og nu skal nyt forskningsprojekt undersøge, om det er muligt for havmølleparker at bidrage til biodiversiteten ved fx at dyrke muslinger i områderne i nærheden af møllerne. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences.

Ud over universitetet er også energiselskabet Vattenfall, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, tang- og muslingeproducenten 'Kerteminde Seafarm' og Kattegatcentret med i projektet.

Baggrunden for projektet er blandt andet, at der er konkurrence om de attraktive arealer på havet, så hvis flere opgaver kan løses på samme område udnyttes naturens ressourcer bedre.

- Vores mål er at lave en såkaldt 'multi-use platform', hvor vi producerer energi og fødevarer i det samme havområde, og samtidig undersøger, hvad det gør ved havmiljøet og biodiversiteten i området. Multi-use kan samtidig muliggøre, at andre havområder friholdes for aktiviteter, fortæller seniorforsker Annette Bruhn, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, som leder det nye samarbejde i følge pressemeddelelsen.

Efter hendes opfattelse er det oplagt at kombinere havmølleparkerne med produktion af tang og muslinger, men at energiselskaberne har fokus på den mest effektive drift af havmøllerne.

- Energiselskaberne har traditionelt haft fokus på at optimere selve energiproduktionen, men vi ser en bevægelse, hvor også bidrag til biodiversitet bliver vigtig. Derfor er et af projektets vigtigste formål at få identificeret både de udfordringer og de muligheder, der opstår, når havvind skal eksistere sammen med andre aktiviteter, siger Annette Bruhn.

Det nystartede projekt har fået navnet WIN@sea, som er en forkortelse for 'Wind energy and Nature-based solutions integrated at sea'.

En investering i fremtiden

Aktiviteterne skal foregå i havmølleparken Kriegers Flak, der ligger øst for Møn, og som drives af energiselskabet Vattenfall, der er interesseret i, hvordan selskabet kan bidrage aktivt til en fossilfri fremtid med udvikling af bæredygtige løsninger - ikke kun inden for vedvarende energi.

Rundt om havmøllerne er der nemlig placeret sten, som beskytter møllernes fundamenter. Disse sten fungerer også som kunstige stenrev, og projektet skal skabe viden om, hvilken biodiversitet, der er knyttet til de kunstige hårdbundshabitater, som mølletårne og de udlagte sten tilsammen udgør.

- I takt med at vindmøller til havs dækker større og større arealer, giver det rigtig god mening for os at se på, hvordan arealerne kan udnyttes til flere formål. Derfor har vi valgt at investere både tid og penge i det banebrydende projekt WIN@sea, fortæller havbiolog Matthieu Povidis-Delefosse fra Vattenfall i pressemeddelelsen.

Fakta: Win@Sea

WIN@sea er støttet med ca. 18,5 millioner kroner. 

VELUX FONDEN støtter med 5 millioner kroner, AAGE V. JENSEN NATURFOND støtter aktiviteter relateret til biodiversitet og formidling med 2,5 millioner kroner og EU støtter med 11 millioner kroner via Lighthouse-projektet OLAMUR. 

Aktiviteterne foregår i perioden 2023-2026 ved Skandinaviens største vindmøllepark Kriegers Flak, der ligger ca. 15-40 kilometer øst for Møn. 

Win@sea skal kortlægge dyre- og plantelivet på møller og erosionsbeskyttelse ved vindmøllerne på Kriegers Flak og sammenligne med dyre- og plantelivet på naturlige rev i området for at undersøge, hvordan havmøllerne påvirker biodiversiteten. 

I projektet undersøges desuden, hvordan havmølleparken kan bruges som platform for måleudstyr, som kan bidrage med en bedre overvågning af havmiljøet som fx målinger af strøm, bølger, saltholdighed og temperatur, men også udvikling af udstyr som kan tælle forekomsten af gopler som vandmænd og brandmænd. 

Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094