23948sdkhjf

Digitalisering af Danmarks største navneregister til dansk søfartshistorie

Slægtsforskernes Bibliotek og M/S Museet for Søfart vil digitalisere 250.000 kartotekskort fuld af dansk søfartshistorie. Kartoteket er et unikt redskab til information om danske skibe, søfolk og rederier

Der gemmer sig en skat under jorden i Helsingør, nemlig en gigantisk database over danske skibe, søfolk og vigtige steder. De værdifulde oplysninger er dog ikke digitale, men er omhyggeligt skrevet i hånden eller på maskine på en kvart million små kartotekskort, og nu bliver den søhistoriske skat digitaliseret og tilgængelig for alle.

Det skriver M/S Museet for Søfart i en pressemeddelelse.

Kartoteket kaldes populært for ”Die Elisabeth”. Det var Elisabeth Henningsen, hustru til museums-direktøren ved M/S Museet for Søfart, der igennem 1960’erne og 1970’erne arbejdede på et fantastisk projekt.

... Vi støtter varmt op om muligheden for at gøre det ellers lukkede kartotek til en åben database til glæde for alle Benjamin Asmussen, museumsinspektør hos M/S Museet for Søfart

Hun gik uoverskuelige mængder af arkivkasser, protokoller, journaler, havnepapirer og meget andet igennem, og hver gang hun stødte på navnet på et skib, et besætningsmedlem eller en reder, så skrev hun det ned på et kartotekskort, som regel med en henvisning til den originale kilde. De små kartotekskort samlede hun i skuffer, der kom i kartoteksskabe.

Tusindvis af henvendelser

Dette omfattende analoge opslagsværk er centralt i besvarelser af spørgsmål om dansk søfartshistorie. Det er som et kæmpe indeks til søfartshistorien, og museet modtager årligt tusindvis af henvendelser, hvor opslag her kan være til hjælp. Derfor er det afgørende, at kartoteket gøres tilgængeligt gennem en digitalisering. Alle interesserede vil således fremover kunne lave opslag i kartoteket og derigennem finde frem til historiske oplysninger om skibe, besætningsmedlemmer, rederier og andet.

Slægtsforskernes Bibliotek står for digitalisering og har stor erfaring med at skanne og tilgængeliggøre historiske materialer. Projektet vil gennemføre en transskribering af kartotekskortene ind i en søgbar database. Hermed vil det blive muligt hurtigt at søge efter bestemte navne, begreber og personer på tværs af hele registeret.

Projektet kommer til at foregå over en længere periode ved hjælp af såkaldt ”crowdsourcing”, hvor alle interesserede kan bidrage ved at indtaste teksten fra en selvvalgt stak digitaliserede kartotekskort. Metoden er velkendt inden for slægtsforskning, og både Slægtsforskernes Bibliotek og M/S Museet for Søfart har et omfattende netværk inden for søfartsinteresserede.

Til glæde for alle

- På M/S Museet for Søfart er vi meget glade for denne mulighed for at kunne nå bredere ud med vores indgang til Danmarks både dybe og brede søfartshistorie. Derfor støtter vi varmt op om muligheden for at gøre det ellers lukkede kartotek til en åben database til glæde for alle, siger museumsinspektør Benjamin Asmussen, M/S Museet for Søfart.

Leder af Slægtsforskernes Bibliotek, Per Hundevad Andersen, udtaler:

- Vi er begejstrede over, at vi med vores store erfaring inden for digitalisering af Danmarks kulturarv kan bidrage til at gøre dette meget værdifulde redskab for søfartshistorien tilgængelig for alle.

Slægtsforskernes Bibliotek drives af Danske Slægtsforskere, der er en landsdækkende, almennyttig organisation med ca. 8000 medlemmer. Biblioteket er et specialbibliotek for historikere, slægtsforskere og andre historie-interesserede.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109