23948sdkhjf

Minister i samråd om pause i havvindsinstallationer

Energistyrelsen frygter, at opførelse af havvindmøller kan være i strid med EU-regler efter stor interesse

Den grønne omstilling stod til at få en ordentlig gang medvind, men opførelsen af havvindmølleparker med en kæmpe kapacitet er sat på pause.

Det skyldes en frygt for, at ordningen for at opføre møllerne er i strid med EU's statsstøtteregler. Bag beslutningen står Energistyrelsen.

- I det her tilfælde har vi vurderet, at risikoen er så stor, at vi er nødt til at sætte tingene i bero, til vi har afklaret i dialog med kommissionen, hvad der er muligt, siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw til Børsen.

EU-regler sætter danske havmølleprojekter på pause

Regeringen har taget sagen op med EU-Kommissionen, men Energistyrelsen har ikke noget bud på, hvornår sagen er afklaret. Ordningen har været der i knap 25 år, men sættes nu på pause.

Direktøren uddyber, at det er væltet ind med ansøgninger, på trods af at ordningen for opførelsen af havvindmøller blev ændret.

Åben dørordningen er en model, hvor virksomhederne kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling, hvis de til gengæld selv står for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

Den store interesse for det fik politikerne til at stramme kriterierne, og det blev foreslået, at virksomhederne skulle betale et samfundsbidrag. Det erklærede to af de store aktører, CIP og Ørsted, sig åbne overfor.

Når det bliver så værdifuldt, og når arealerne til møller fordeles først til de hurtigste, gør det, at det muligvis er i strid med EU-retten.

Det uddyber Kristoffer Böttzauw, der fortæller, at ingen har klaget, og at opstillerne bærer risikoen.

- Det er en meget klar indikation på, at markedet har ændret sig, og at det, som åben dørordningen handler om, det danske havareal, har fået en helt anden værdi, siger Kristoffer Böttzauw til avisen.

Danmark har en kapacitet på 2,3 gigawatt, og parkerne, der sættes i bero, er på 16 gigawatt. I den kontekst er det en massiv mulig udbygning.

En EU-kilde siger til Ritzau, at Danmark i slutningen af januar kontaktede EU-Kommissionen, som hverken tog stilling til eller bad Danmark træffe beslutningen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag, at hun vil tage sagen op med kommissionen for at afklare reglerne, selv om den ikke har bedt Danmark stoppe. Det er en mærkesag for hende.

- Vi må sætte alt ind på at få fundet en vej igennem af hensyn til Danmark og af hensyn til den geopolitisk situation. Europa skal være fri af russisk gas og olie, sagde hun i Folketingssalen.

Brancheorganisationen DI undrer sig over, at det først går op for Energistyrelsen nu og kalder det en decideret katastrofe.

- Det er chokerende, at private virksomheder der stiller milliardinvesteringer til rådighed og tager enorme risici, er blevet vildledt af staten. Ordningen har været kendt i næsten 25 år, og først nu bliver den underkendt, siger topchef Lars Sandahl Sørensen i en skriftlig kommentar.

Green Power Denmark mener, at regeringen skulle have fortsat ordningen.

- Vi mener, at regeringen fra starten skulle have udfordret EU-retten i denne her sag, samtidig med at behandlingen af de nye havvindmølleparker fortsatte.

- Der er ingen grund til at gå med livrem, seler og udslået airbag. Det er vores klima, det handler om, siger topchef Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

Klimaminister Lars Aagaard (M) er kaldt i samråd om sagen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126