23948sdkhjf

Helge Ingstad-skibschef: Hårrejsende at lade tankskibet passere om styrbord

Skibschefen på den norske fregat ’Helge Ingstad’ siger, at det er skandaløst, at søtrafikcentralen havde en norm om, at tankskibe skulle passere om styrbord i stedet for om bagbord i det smalle sejlløb, som de almindelige vigepligtregler til søs foreskriver.

Jeg kendte ikke til det, det står ikke på søkortet Preben Ottesen, skibschef på 'Helge Ingstad'

Det skriver Teknisk Ukeblad, som refererer flere andre norske medier.

Tankskibet ’Sola TS’, som ’Helge Ingstad’ kolliderede med den 8. november 2018 og derefter sank, havde lagt an til at sejle i den modsatte side af den afmærkede rute, end sædvane er.

Anklagemyndigheden påpegede, at det ifølge søtrafikcentralen er normal praksis i området.

Norm står ikke på søkortet

Men vagtchefen, der er anklaget for fregattens forlis, sagde i sit vidneudsagn tidligere på ugen under retssagen, at han ikke var bekendt med en sådan norm. 

Og hans chef istemmer.

- Hvis det er korrekt, at det er normen, at de sejler i deres bagbords side af løbet, synes jeg, det er skandaløst. Jeg kendte ikke til det, det står ikke på søkortet, sagde skibschef Preben Ottesen i retssagen, ifølge Bergens Tidende.

Han sov, da ulykken skete. I retten hævdede anklagemyndigheden, at det ville have været uforholdsmæssigt og muligvis farligt, hvis tankskibet først havde krydset kanalen og derefter var sejlet på deres styrbord side af løbet.

- Men det gør man andre steder, sagde skibets øverste ansvalige.

Skibschef tager ansvaret på sig

Preben Ottesen gjorde det samtidig klart, ifølge det norske statsmedie NRK, at det er ham som skibschef, der er ansvarlig om bord.

- Jeg vil gerne sige dette højt og tydeligt. Jeg er ansvarlig for alt, hvad der sker på det skib, sagde han.

Han henviser dermed til vagtchefen, der befinder sig på tiltalebænken.

- For at være helt ærlig har jeg svært ved at acceptere, at det er vagtchefen, der sidder der, og at jeg sidder her i vidneskranken, sagde han.

Fregatulykken for retten: Rorgængeren så det skib, som vagtchefen ikke så

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078