23948sdkhjf

Haenyeo - Havets kvinder på M/S Museet for Søfart

En helt unik kultur, der er på verdensarvslisten og tæt forbundet med havet, skildres i ny udstilling, som slår dørene op 10. februar

Haenyeo er havets kvinder. En mere end tusind år gammel sydkoreansk tradition, hvor kvinderne fridykker efter dyr og planter, og lever i symbiose med havet, bølger og storme.

I særudstillingen "Haenyeo - Havets kvinder" fortæller M/S Museet for Søfart gennem fotos, film og genstande historien om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet. Det handler ofte om, at beherske eller udnytte havet, men haenyo - kulturen viser en anden måde at leve med havet på - med harmoni, fællesskab og bæredygtighed som ledestjerne Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart

En tradition bygget på sammenhold, disciplin, bæredygtigt fiskeri og en shamanistisk religion, der dyrker havets guder. Et samfund hvor kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem og en kultur, der er så usædvanlig, at den er optaget på Unescos liste over verdensarv.

I udstillingen står publikum ansigt til ansigt med 26 store portrætfotos af dykkerkvinderne på vej op af havet efter en hård og farlig arbejdsdag under vandet. Slidte og trætte, men klare i blikket.

De fleste af kvinderne er mellem 60 og 80 år, men bomstærke. Indtil 1500-tallet dykkede mændene på øen også, men efterhånden tog kvinderne over.

Mændene er hjemme

Kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem: "Mændene frøs for meget til at kunne dykke uden dragt. Kvinder frøs også, men vi holdt ud," siger en af kvinderne i udstillingen, Jeong-Ja Kim, der er 86 år og haenyeo.

I haenyeo-kulturen er det vigtigt at leve i harmoni med naturen. Der er strikse regler for, hvilke dyr og planter, der må høstes, hvornår. Kvinderne dykker uden brug af luftflasker, harpuner eller andre moderne hjælpemidler, og har i stedet udviklet en særlig åndedrætsteknik for at kunne opholde sig under vand i længere tid. Alt sammen for at kunne fiske skånsomt, undgå rovdrift på naturens ressourcer og sikre føde til kommende generationer. Det er en af grundene til, at udstillingen bliver vist på M/S.

- Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet. Det handler ofte om, at beherske eller udnytte havet, men haenyo - kulturen viser en anden måde at leve med havet på - med harmoni, fællesskab og bæredygtighed som ledestjerne, fortæller Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

- Det synes vi, er inspirerende i en tid, hvor vi alle skal lære at omgås naturen på en mere skånsom måde. Det bliver også museets første udstilling med kvinder som hovedpersoner, men ikke den sidste. På M/S arbejder vi på at udvide søfartshistorien og hele tiden inddrage nye vinkler og stemmer, understreger Sarah Giersing.

Sjöfartsmuseet i Göteborg

Gennem generationer har kvinderne opbygget stor viden om havet og det marine liv. Erhvervet går i arv, og pigerne bliver oplært til det barske dykkerliv i en tidlig alder. Meget tyder på, at kulturens fremtid er truet, fordi øens unge kvinder vælger andre erhverv eller tager til fastlandet for at studere.

Særudstillingen er lavet på initiativ af Minjeong Ko, der er bosat i Sverige og barnebarn af en haenyeo. Det er fotografen Hyung S. Kim, der har fulgt og fotograferet kvinderne. Udstillingen viser også den koreanske dokumentarfilm "Breathing Underwater", hvor kvinderne selv fortæller om deres historie, fællesskab og spiritualitet. Gæsterne i udstillingen får også mulighed for at give deres ønsker til havgudinden sådan som dykkerkvinderne på Jeju altid har gjort det.

Særudstillingen "Haenyeo - Havets kvinder" åbner for publikum 10. februar og kan ses frem til 3. september. Udstillingen er produceret af Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, Sverige.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Lobbyorganisation: "Rederibranchen har jo modarbejdet, at der skulle komme en OECD-skat"
Skagenrederi i ultra-grønt samarbejde med finsk olie-selskab
Rusland affyrer missiler mod falsk krigsskib i Det Japanske Hav
ADP skifter ud i bestyrelsestoppen
FN afviser russisk ønske om uafhængig Nord Stream-undersøgelse
Dansk skib sejlede angiveligt efter russiske skibe nær Nord Stream
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.156