23948sdkhjf

Ny start for danske skibsassistenter

DET ER formentlig mange år siden, at den sidste fuldbefarne skibsassistent med dansk pas forlod et af Mærsk-rederiets containerskibe. På et Mærsk-skib under dansk flag kan man være heldig, at en eller to af officererne på broen - og måske endda også 'mester' nede i maskinrummet - har dansk pas. Danske skibsassistenter i den oceangående del af handelsflåden har været en uddød art i årevis. Men det vil der måske blive lavet om på nu. Et aktuelt initiativ vil i hvert fald sende skibsassistent-aspiranter tilbage på de oceangående skibe i langfarten i et praktikforløb. Så måske vender vinden. 

DET DREJER sig som bekendt om aftalen mellem Danske Rederier, fagforeningen Dansk Metal samt en række af landets største rederier. Aftalen går ud på at tilbyde en helt ny og supplerende skibsassistent-uddannelse, der med løftet om at komme ud på verdenshavene med de største skibe forhåbentlig vil kunne få held til at lokke flere uddannelsessøgende unge henimod en maritim karriere. Dette er ubetinget positivt og herudover noget af et nybrud. De store danske rederier udvist en temmelig afslappet attitude over den mindre og mindre bestand af dansk personale på de oceangående skibe. Det klæder rederierne at have taget skeen i den anden hånd og gøre noget, der sender udviklingen i en ny retning.  

MEN DER er fortsat en del ubekendte i denne ligning. En ting er, at rederierne nu vil tage unge mennesker ind i et praktikforløb på deres oceangående skibe. Men hvad sker der bagefter? Vil rederierne begynde rent faktisk at ansætte de unge danskere som skibsassistenter, når de har afsluttet deres uddannelse og er blevet fuldbefarne? Dette melder historien ikke noget om. Herudover vil det også være afgørende, at rederierne formår at tilbyde de unge aspiranter et veltilrettelagt praktikforløb om bord. At slippe en ung løs som skibsassistent-praktikant som eneste dansker på et stort containerskib er bestemt ikke en garanteret succes. Der vil skulle tænkes kreativt om, hvordan det kan gøres på en måde, der får det unge menneske til at føle sig som en del af et socialt fællesskab, og at der bliver taget godt imod vedkommende. Vi må håbe, at rederierne har modet til ikke blot at stille en praktikplads til rådighed, men også tænke nye tanker. Rederierne viser med dette skridt, at de vil tage et konkret samfundsansvar. Respekt for det - nu venter vi spændt på, hvordan det udvikler sig.      

Respekt for, at rederierne viser, at de er klar til at tage et konkret samfundsansvar

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078