23948sdkhjf

CO2-projekt viser vej mod vigtig brik i klimamål

Pilotprojekt sender snart CO2 ned i den danske undergrund. Potentialet er stort i Nordsøen, hvor det testes. Men ifølge professor er der billigere alternativer

Et vigtigt skridt bliver nu taget i klimaets navn på et udtjent oliefelt mere end 200 kilometer ude i Nordsøen.

I mange år er der på feltet Nini West vest for Esbjerg hevet olie op fra undergrunden, men nu skal CO2 i stedet sendes den anden vej.

I starten af 2023 sker den første lagring af CO2 i den danske undergrund. Processen kaldes CCS og er en vigtig brik i at nå Danmarks klimamål.

Lagringen er en del af pilotprojektet Greensand, som er det første af sin slags i Europa. Bag det står et konsortium ledet af olieselskabet Ineos.

- CCS er en rigtig god, hurtig og effektiv måde til at få nedbragt CO2-udslippet til atmosfæren, forklarer Mads Gade, der er chef for Ineos i Danmark.

- Jeg ser også god mulighed for, at Danmark igen kan være et foregangsland for grønne løsninger og at fastholde arbejdspladser, siger han.

Både FN's klimapanel og Klimarådet, der rådgiver regeringen, har peget på, at lagring kan bidrage væsentligt til CO2-reduktionen.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er det fornuftigt, at det nu testes af i storskala:

- Det er klart, at hvis man vil have CO2-reduktioner, er der ting, der er billigere end at skulle fange CO2 og få det ned i undergrunden. For der er en hel del udgifter forbundet med det, siger han.

- Omvendt kan du sige, at hvis ikke vi får det afprøvet og i gang, er det vanskeligt at se, at vi når nogle steder. Det afgørende er nu, at vi ser, om det lykkes i det omfang, der er planlagt, lyder det.

Målet for Greensand er, at der fra 2025 kan lagres op mod 1,5 millioner ton CO2 i undergrunden om året og op mod 8 millioner ton årligt i 2030.

Det er omkring en sjettedel af Danmarks årlige CO2-udledning, og der vil kunne fyldes op i 15 år - måske mere:

- Og der er flere potentielle projekter i Nordsøen, så det er store volumener, vi snakker om, lyder det fra Mads Gade fra Ineos.

Han peger på, at staten har været visionær ved at hjælpe industrien i gang. Greensand er støttet af den danske stat gennem Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

- Vi står med lagringspotentialet i Nordsøen. Men der er også behov for, at nogle af de store udledere sætter fangstanlæg på.

- Før der bliver fanget noget CO2, kan vi jo ikke lagre det. Vi står et godt sted, men alle skal ud af starthullerne, siger han.

Et flertal i Folketinget har indgået en aftale om CCS, som fra 2025 skal give reduktioner på 0,4 millioner ton CO2 om året.

I pilotprojektet må Greensand lagre op til 15.000 ton CO2 - altså kun en mindre del - frem til 1. april for at teste og demonstrere lagringen.

Ifølge Henrik Sulsbrück, kontorchef i Energistyrelsen, er det den første tilladelse af sin slags i Danmark.

- Greensands pilotprojekt er derfor et vigtigt skridt i forhold til at udvikle metoderne og teknologien til omkostningseffektiv samt miljø- og sikkerhedsmæssigt forsvarlig CO2-lagring i Danmark, siger han i en pressemeddelelse.

Danmark har et mål om, at CO2-udslippet i 2030 er 70 procent lavere end i 1990.

Der er indgået aftaler, som viser trefjerdedele af vejen. Den sidste del skal løftes af landbruget.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111