23948sdkhjf

Skibsdesigner trak sig fra udbud: Stordriftsfordele ved standardfærge-konceptet er ubetydelige

En reel udrulning af standardfærge-konceptet vil ende med at blive for mangfoldigt på en række vigtige punkter til at sikre stordriftsfordele

Anders Ørgård, skibsingeniør og partner i OSK-Ship Tech, som valgte at trække sig som prækvalificeret til at byde på designet af en ny færge til ruten Svendborg-Skarø-Drejø, sætter spørgsmålstegn ved de stordriftsfordele, der er grundstenen i standardfærge-konceptet. Det koncept, Svendborg Kommune endte med at vælge fra konsortiet Dansk Standardfærge A/S.

Han har tidligere også udtrykt kritik af de økonomiske aspekter ved konceptet, der er udviklet af Færgesekretariatet i samarbejde med skibsdesignvirksomheden Odense Maritime Technology.

Vil det sige, at du som fagperson ikke anerkender ideen med standardiseringen og stordriftsfordelene som Færgesekretariatet gerne vil opnå?

- Jeg har svært ved at se stordriftsfordelene. Mig bekendt har Ærø udskudt deres beslutning. Sejerø vil nu have en anden type dobbeltender, end den Drejø skal have. Derudover er der nu 11 forskellige ”standardfærger” præsenteret på Svendborg Kommunes hjemmeside.

- Derfor omtales det nu i stedet som en standard-udrustet færge. Men da primær-energikilden er batterier, der jo i øvrigt udvikler sig særledes hurtigt i de her år, ville man stå over for, at de batterikapaciteter, man skal bruge, vil være meget forskellige, pointerer Anders Ørgård.

Få standardkomponenter

Han peger på, at der ville skulle bruges forskellige fremdrivningseffekter og batteristørrelser – og hvis man bygger noget om to år – i forhold til nu, så er det givet vist noget helt andet, der er brug for.

- Dermed er vi nede på relativt få komponenter, der kan være standardiserede og bidrage til den ønskede stordriftsfordel. Men selv dér vil der jo ske en udvikling. Vil det så betyde, at den næste færge skal leve med noget måske ikke fuldt ud tidssvarende elektronik, oven i nogle batterier, der er tre år bagud i udviklingen - for noget, hvor man kunne spare 2 mio. kr. om året ved at vælge en rådgiver, der har lidt mere erfaring og den billigere finansiering, Kommunekredit kan tilbyde, siger Anders Ørgård.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095