23948sdkhjf

Verdens største krigsskib stævner ud

USS 'Gerald Ford' er stået til søs på sit første togt. Det er verdens største krigsskib. Det stævner mod Nordatlanten på øvelse med blandt andre dansk fregat

Efter et årelangt tilløb har USS 'Gerald Ford' forladt flådebasen Norfolk i Virginia og er sejlet afsted på sit første togt. Det er det første hangarskib af en helt ny klasse, Ford-klassen.

Fartøjet har fået mange forbedringer og moderniseringer i forhold til de ti hangarskibe af den såkaldte Nimitz-klasse, som flåden også råder over. Det er skibe med en aldrende teknik. Det første skib i klassen, USS 'Nimitz', har været i tjeneste siden 1975.

Nimitz-klassen har hidtil været verdens største krigsskibe, men nu er der så at sige en ny kaptajn på broen.

For 'Gerald Ford' er på mange måder et helt nyt skib, og det er større. Det har en displacement - en teknisk måleenhed for et skibs størrelse - på 100.000-112.000 ton. Det er 6000-12.000 ton mere end Nimitz-klassen.

USS 'Gerald Ford'

  •  Vejer det samme som mindst 400 statuer af Frihedsgudinden (100.000 ton).
  • Køkkenet producerer dagligt 15.000 måltider til besætningen på 4660 mænd og kvinder.
  • Skibet producerer dagligt godt 1,5 millioner liter vand.
  • Håndterer 25-30 procent flere flyvninger end Nimitz-klassen. Det nye skib kan sende 240 fly i luften i døgnet.
  • Der blev brugt 757.082 liter grå maling på at male skibet. Det skal være nok til at male Det Hvide Hus udvendig 350 gange.

Kilde: thefordclass.com, CNN, interestingengineering.com

Meget har drillet på det nye skib. Byggeriet af det begyndte i 2009, og det blev leveret til flåden i 2017. Det har siden gennemført prøvesejladser og fået foretaget justeringer. Nu er tiden kommet, hvor fartøjet til 13 milliarder dollar (85 milliarder kroner ved leveringen) skal stå sin prøve.

- Dette togt er en mulighed for at presse bolden længere op på banen og demonstrere den fordel, som Ford og hendes Carrier Air Wing 8 (flystyrke) bringer til fremtidens flådes fly, til regionen, vore allierede og partnere, lød det fra den amerikanske flåde, da slæbebåde i tirsdags trak det 337 meter lange hangarskib fri af kajen i Norfolk.

Danmark sender flådeskibe

Videre hed det, at det på sit første togt skal på øvelse i den nordlige del af Atlanterhavet. Her samles 9000 søfolk, 20 skibe og 60 fly. Ni lande sender flådeskibe til øvelsen. Det er blandt andre Danmark, Finland og Sverige, oplyste flåden.

Den danske flåde oplyser, at fregatten 'Peter Willemoes' deltager.

Peter R. Sønderkjøge-Hansen er kommandørkaptajn på 'Peter Willemoes'. Han siger, at øvelsen begynder i slutningen af oktober og varer i omkring fire uger.

- Formålet er at træne samarbejdet med allierede, herunder luftforsvar, flykontrol og maritim overvågning i Nordatlanten under de vejrforhold og logistiske forudsætninger, som er gældende i det for USA, Danmark og de øvrige allierede vigtige operationsområde.

Han tilføjer, at sådanne flådeøvelser styrker det kollektive forsvar af Atlanterhavet. Desuden fastholder det og udbygger Søværnets evne til at operere sammen med amerikanske hangarskibsgrupper.

Netavisen 19fortyfive.com skriver, at USA's flåde kalder det nye skib for "Amerikas største og mest brutale krigsskib".

Blandt den nye teknik er en ny katapult til at få flyene i luften. På de gamle hangarskibe er den drevet af damp. På "Gerald Ford" er det et elektromagnetisk system, som er hurtigere og kan få flere fly i luften i en fart. Det har også en langt bedre radar end de gamle skibe. Det er gjort klar til at bruge våben, der stadig er under udvikling.

Det har en besætning på omkring 4500 mænd og kvinder - 600 færre end Nimitz.

Den mindre besætning regnes for en betydelig besparelse i forhold til Nimitz, når man tager i betragtning, at et hangarskib skal være i tjeneste i 40-50 år.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109