23948sdkhjf

Vindmøller et nyt forretningsområde for Maersk Supply Service

Mærsk Supply Service vil levere projekter til den amerikanske vindmølleindustri, og har til formålet udviklet et helt nyt patenteret koncept

Det er ikke småting, der bliver sat i søen i Maersk Supply Service i disse år. Seneste skud på stammen er en ny unik type jack-up skib, der løser problemet med tidskrævende operationer, når det gælder installationer af vindmølleparker. Problemet har hidtil været at et skib skulle sejle ud med vindmøllefundamenter eller de øvrige dele af en vindmølle, som vinger, tårne og naceller. Der kan kun være et antal ad gangen på et skib, som skal sejle frem og tilbage mellem havn og vindmøllepark for at hente flere dele.

Speciel jack-up

- Vort koncept består i, at vi er ved at bygge en helt speciel jack-up som bliver på stedet og kan arbejde videre, mens et andet skib henter flere dele, og når det ankommer, kan låses fast i en dok i jack-up’en. Det betyder at fundamenter kan losses fra transportskibet og over på jack-up’en uden at afbryde arbejdet. Når transportskibet ankommer, hægtes det på jackup’en. Derefter løftes en transportramme op i niveau med jack’up’en. Derved kan losning foregå, uden at nogen af skibene bevæger sig. Kranarbejdet bliver derved meget mere håndtérbart, og når skibet er tømt, kan det frigives og sejle ind efter en ny last, fortæller Lars Blicher, der ansvarlig for offshore vind i Maersk Supply Service.

Konceptet er designet af OSK, der er et velrenommeret skibsdesignfirma og er patenteret i hele verden.

- Projektet har været igennem en teknisk due dilligence både hos os selv og hos kunden. Det har været kørt igennem den helt store vridemaskine af alle stakeholders, siger han.

En konkurrencefordel

Projektet har været igennem en teknisk due dilligence både hos os selv og hos kunden. Det har været kørt igennem den helt store vridemaskine af alle stakeholders, siger han. Lars Blicher, ansvarlig for offshore vind i MSS

- Vi mener, at vi har en konkurrencefordel her, og vi satser især på den amerikanske østkyst, hvor vi også er projektorienterede. Det vil sige at vi påtager os ansvaret for den tidsmæssige del af installationsfasen, siger han og tilføjer at systemet giver en installationstid, der er 30-35 procent hurtigere end traditionelle jack-up skibe.

- Det betyder meget i den samlede økonomi, og det betyder også noget, at projektet kan tages hurtigere i brug, og at indtægterne kommer hurtigere til ejerne, tilføjer han.

Selskabet vandt i marts-april to projekter ud for New York kaldet Empire Wind 1 og 2. Og selskabet har desuden underskrevet en Preferred Supplier Agreement med projektet som Equinor kalder Beacon Wind.

Jones Act

MSS er nødt til at have amerikanske partnere med i projekterne, for en gammel bestemmelse i den amerikanske lovgivning, såkaldte Jones Act, betyder at udenlandske skibe ikke må fragte noget fra A til B inden for den amerikanske grænse.

- Et datterselskab er ikke nok. Derfor entrerer vi med vore amerikanske partnere, Kirby Corporation , som så står for selve transporten mellem havn og jack-up, siger Lars Blicher.

Flydende vind er fremtiden

Maersk Supply Service står klar til at assistere med etablering af flydende vindmøller. Disse anlæg testes blandt andet i øjeblikket i Danmark og Norge. Vindmøllerne flyder på havet, men forankres på dybt vand med ankre. Dermed ligger det lige til højrebenet for Maersk Supply Service’ klassiske ankerhåndteringsskibe at udføre arbejdet med at flytte møllerne på plads og forankre dem, så de bliver på positionen.

- Det ligger nok lidt ude i fremtiden, og er lidt på den lange bane, inden det kommer til at rykke for alvor, men der går alligevel nok ikke mange år, inden vi ser mange flere af disse møller, siger Lars Blicher.

MSS

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125