23948sdkhjf

Sejlbåde med 54 knob i topfart dyster i København

August er måneden for store sejlsportsbegivenheder flere steder i Danmark.

I forrige uge var der Tallship-race i Limfjorden med nogle af de største, flotteste og ældste træskibe.

Fredag og lørdag er det de vildeste og mest teknisk avancerede sejlmaskiners tur til at dyste på dansk vand.

Det sker, når København er vært for SailGP. Det er et Grand Prix-stævne, der rejser kloden rundt, og som for et år siden var forbi Aarhus.

Bådene er ultraoptimerede katamaraner med vingesejl. De vejer blot lidt over to ton, er 15 meter lange og har 24 meter høje master. Masterne kan forlænges til 29 meter, hvis der er lidt vind, og sænkes til 18 meter, hvis der er meget vind.

Det helt specielle er, at katamaranerne kan opnå hastigheder på op mod 100 km/t, når besætningerne får løftet bådens to skrog ud af vandet og op på de foils, som de flade, bukkede sænkekøle hedder. De 100 km/t er omregnet til søfartssprog 54 knob, og det er cirka ti gange hurtigere end marchfarten for almindelige sejlbåde.

De nationale besætninger, der i høj grad består af olympiske vindere og verdensmestre, kæmper mod hinanden i helt ens både. Ni lande deltager med Danmark som det ene.

Sejladserne er særdeles heftige, fordi alt foregår med så stor fart og så små marginaler, og fordi de kun varer et kvarters tid hver.

Læs mere om SailGP-stævnet i København her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094