23948sdkhjf

Søredningsøvelse ud for Grenaa skærpede samarbejdet

Færdigheder og samarbejdsevne blev pudset af under stor tredages øvelse i farvandet ud for Grenaa, der sluttede i går

Søværnet afsluttede i går en stor søredningsøvelse i farvandet ud for Grenaa. Flere forskellige dele af beredskabet øvede sammen, så alle myndigheder fortsat er helt skarpe på eftersøgnings- og redningsaktioner på havet.

...den dag, hvor der er brug for os i en virkelig situation, skal vi kunne tingene på rygraden og reagere med det samme Maria Kierulf Bisgaard, kaptajnløjtnant i Søværnet

Der var mange skibe på havet og fly og helikoptere i luften ud for Grenaa over de tre dage, da Søværnet afholdt redningsøvelsen SAREX 1-2022.

Store dele af redningsberedskabet var involveret: Det var Søværnets egne skibe, for eksempel patruljeskibe og et miljøskib, redningsbåde fra Kystredningstjenesten, en redningshelikopter, fly og skibe fra Hjemmeværnet, Politiet, brandberedskabet, ambulancer og den præ-hospitale indsats fra Region Midtjylland, Fiskeristyrelsen og mange andre.

Færdigheder pudset af

Flere forskellige scenarier med skibe og figuranter i nød på havet blev øvet, så både samarbejdet og generelle færdigheder indenfor eftersøgning og redning på havet blev pudset af.

- Den slags øvelser afholder vi regelmæssigt, og det gør vi for hele tiden at holde os skarpe på de kompetencer, som man skal have, for at vi kan redde nødstedte. For den dag, hvor der er brug for os i en virkelig situation, skal vi kunne tingene på rygraden og reagere med det samme, sagde lederen af øvelsen kaptajnløjtnant Maria Kierulf Bisgaard til Forsvarets nyhedssite på nettet forud for øvelsen.

- Vi er mange skibe og myndigheder, som skal kunne arbejde sammen, og ved at øve os sammen på den her måde får vi indblik i hinandens måde at arbejde på og får koordineret vores procedurer. Det giver os også mulighed for sammen at evaluere og forbedre vores samlede indsats, uddybede hun.

Deltagere bød ind

Maria Kierulf Bisgaards havde til opgave at opstille en række fiktive, men realistiske scenarier, som de deltagende enheder og myndigheder kunne blive udfordret af. Deltagerne kendte ikke scenarierne på forhånd, og på den måde lavede man et rollespil, hvor alle blev udfordret af ukendte situationer, som de skulle reagere på.

- Vi laver scenarierne på baggrund af de træningsønsker, som deltagerne er kommet med, således at alle har mulighed for at lære noget. De bliver tvunget til at tage hurtige beslutninger, så man kan finde og redde de nødstedte. Alle skal arbejde sammen, både internt på egen enhed og i forhold til de øvrige øvelsesdeltagere. Bagefter evaluerer vi sammen, for at alle kan lære af det, lyd det fra Maria Kierulf Bisgaard forud for øvelsen.

Under øvelsen bliv der for eksempel kastet dukker i vandet, som skulle forestille nødstedte mennesker på havet. De skulle findes og efterfølgende reddes. Og der var skibe i nød.

Maria Kierulf Bisgaard fortalte endvidere, at der deltog værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen som figuranter. De blev sminket med forskellige typer skader for at gøre det hele ekstra realistisk. Samtidig blev der simuleret forskellige havarier på øvelsens to målskibe.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14