23948sdkhjf

Ny analyse: Aarhus Havn skaber mere end 17.000 jobs

En ny beskæftigelsesanalyse fra konsulenthuset Incentive viser, at antallet af havnerelaterede jobs er steget markant i de senere år

Aarhus Havn har historisk set været tæt forbundet med udviklingen af Aarhus by og nu har konsulenthuset Incentive undersøgt, præcis hvor store de økonomiske og jobmæssige perspektiver er ved Aarhus Havn. Og resultatet viser, at der i dag skabes markant flere jobs ud fra Aarhus Havn end for bare fem år siden.

– Havnens betydning for Aarhus og det øvrige Danmark bliver løbende diskuteret. Derfor er det vigtigt for os at få et klart billede af, hvad havnen bidrager med. Sidst vi fik analyseret jobskabelsen ved Aarhus Havn, var i 2017, hvor optællingen viste, at havnens aktiviteter skabte omkring 10.000 fuldtidsstillinger. Nu har vi fået en dugfrisk analyse, som fortæller, at den samlede beskæftigelse i dag er på 17.255 årsværk. Det vil sige en stigning på over 70 procent siden 2017, forklarer Thomas Haber Borch, CEO hos Aarhus Havn i forbindelse med præsentationen af analysen.

Læs også: Fronter trukket op i hård debat om Aarhus Havn

Også god for økonomien

Lidt over halvdelen af arbejdspladserne tilfalder borgere, der bor i Aarhus Kommune, mens resten bliver skabt rundt i resten af Danmark. Det sker eksempelvis i lager-, logistik- og containervirksomheder, hos speditører og vognmænd, hos told- og veterinærmyndigheder og øvrige virksomheder, som er knyttet til havneaktiviteten.

Læs også: Flere partier i Aarhus byråd kritiserer selskabet bag Aarhus Havn

Incentive har også undersøgt, hvordan de tilknyttede virksomheder klarer sig økonomisk og regnet sig frem til, at Aarhus Havn i alt genererer skatteindtægter på 3,1 milliarder kroner. Aarhus Kommune får alene 700 millioner kroner ind via de aktiviteter, som havnen står bag.

– Jeg tror, at mange borgere kan glemme, hvor stor en samfundsmæssig værdi, en velfungerende havn udgør. Men Incentives analyse opgør værditilvæksten for virksomhederne til hele 12,2 milliarder kroner, hvoraf de 7,2 milliarder kroner går til virksomheder i Aarhus. Så ud over at havnen er en del af en kritisk national infrastruktur og er med til at sikre Danmarks forsyningssikkerhed, er den også en vækstmotor for det erhvervsliv, som får varer ind og ud af havnen, uddyber havnedirektøren.

Fakta om analysen af Aarhus Havn:

  • Incentives analyse bygger på omfattende databearbejdelser, dels af Aarhus Havn, dels af de virksomheder, som direkte eller indirekte har aktiviteter på havnen.
  • Formålet med analysen har været at belyse, hvordan aktiviteterne i Aarhus Havn påvirker beskæftigelse og værditilvækst lokalt og nationalt.
  • Aktiviteterne i Aarhus Havn medfører 17.255 beskæftigede (årsværk) i hele Danmark, hvoraf 8.850 er beskæftiget i Aarhus Kommune.
  • De samlede aktiviteter giver anledning til skatteindtægter på ca. 3,0 mia. kr. i hele Danmark og en bruttoværditilvækst i virksomhederne på 12,2 mia. kr.
  • 0,7 mia.kr. af skatteindtægterne tilfalder Aarhus Kommune. De 8.850 beskæftigede i kommunen bidrager til en bruttoværditilvækst på 7,2 mia. kr.
  • De 17.225 beskæftigede er baseret på alle virksomheder, der ligger på Aarhus Havn samt andre uden for Aarhus Havn, der er beskæftigede i forbindelse med aktiviteter i Aarhus Havn.

Kilde: Incentive/Aarhus Havn

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125