23948sdkhjf

EU, Mette F. og søfartsbranchen på fælles kurs om bureaukratistop

De to brancheorganisationer Danske Havne og Danske Rederier pointerer begge i deres reaktion på gårsdagens Nordsø-topmøde om 10.000 nye havmøller, at der skal ryddes nogle tunge bureaukratiske sten af vejen, så ansøgningsprocessen bliver væsentligt forkortet, hvis havvindplanen skal nå i mål inden 2030.

Det tager faktisk ikke lang tid at bygge vind på havet. Det, der tager lang tid, det er at få lov til at gøre det Mette Frederiksen, statsminister

- Bureaukrati og eventuel uhensigtsmæssig lovgivning må ikke stå i vejen, så politikerne må være friske på at rydde alle sten af vejen i ekspresfart, siger Tine Kirk, direktør i Danske Havne.

En enslydende melding lyder fra rederierne.

- Ét er at opsætte et mål, noget andet er at finde ud af, hvordan vi rent faktisk fører det ud i livet. Her har der været udfordringer med behandlingstiden for både tilladelser og udbud, og vi er nødsaget til at gå bort fra den hidtidige “stop and go” tilgang til udbygningen. Vi skal skabe en grøn regulatorisk motorvej for at indfri ambitionerne, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør for Danske Rederier.

EU ønsker at mindske ventetid til et år

EU er indstillet på at lette bureaukratiet. EU-Kommissionen fremlagde i går en plan for, hvordan EU hurtigst muligt skal gøres fri af fossil energi som olie og gas fra Rusland.

Et af midlerne til at nå dertil er, at medlemslandene hurtigst muligt udpeger "go-to"-områder, hvor man ved, at der kan gives tilladelse til at opføre vedvarende energi.

Det skal mindske ventetiden, som ifølge EU-Kommissionen i dag kan være mellem seks til ni år.

Det er altså den tid, der vil gå, før man kan få tilladelse til at opføre en vindmøllepark. Det bør reduceres til et år, siger EU-Kommissionen.

Mette F. åben for regionale løsninger, gerne i Danmark

På et pressemøde efter lanceringen af at planen om side 10.000 havmøller sagde statsminister Mette Frederiksen, at hun er åben for den plan:

- En af udfordringerne for os alle sammen er, at det tager faktisk ikke lang tid at bygge vind på havet. Det, der tager lang tid, det er at få lov til at gøre det.

- Og vi har forsinket hele den grønne omstilling og dermed også indsatsen mod klimaforandringerne i alt for mange år i alt for langsommelige processer, sagde Mette Frederiksen på et ’doorstep’ ifølge Ritzaus Bureau.

Mette Frederiksen sagde videre, at hun gerne ser, at det bliver regionale løsninger. Det kan for eksempel være i Danmark.

- Det vi har talt om i dag, er at kommissionen siger, der bliver nogle områder - jeg kan godt forestille mig, at det bliver her - hvor der er nogle lande, der får lov til, fordi vi er dygtige, og fordi vi har gjort os nogle erfaringer, at vi kan få lov til at gøre tingene hurtigere, sagde hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08