23948sdkhjf

Erfaren marinesoldat er midlertidig chef for Søværnet

Det er en erfaren marinesoldat med erfaringer fra klodens maritime hotspots, der er udnævnt til midlertidig chef for Søværnet.

Det er en yderst erfaren kommandør, der netop er udnævnt til konstitueret chef for Søværnet efter flotilleadmiral Torben Mikkelsen valgte at opsige sin stilling for at stå i spidsen for indkøb af nye, danske krigsskibe. Midlertidig afløser er flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, der blandt andet har været chef for 2. eskadre i Korsør, der omfatter støtteskibene og fregatterne og som har været udsendt på stort set dem alle til operationer rundt om i verden.

I verdens brændpunkter

Carsten Fjord-Larsen har været direkte involveret i en række spektakulære operationer i både Hormuzstrædet og i Guineabugten.

Som chef ombord på Iver Huitfeldt var Carsten Fjord-Larsen med, da de to danske gidsler skulle frigives efter den længste kidnapningsaffære i nyere tid. Løsladelsen af gidslerne var lige ved at gå galt, da flere danske medier skrev om frigivelsen af de to danske gidsler, endnu før de var kommet helt i sikkerhed ombord på Iver Huitfeldt . Mediernes opførsel fik Carsten Fjord-Larsen til at rejse kritik mod medierne.

- Meget tydede på, at det her i højere grad var et led i at få historien bragt i medierne på det rette tidspunkt end at sikre gidslernes evakuering. Det kunne i yderste konsekvens have betydet, at vi havde sat gidslerne, frømændene og helikopterbesætningens liv på spil på et fejlagtigt grundlag, sagde han til Jyllands-Posten efterfølgende.

Faderskikkelse

Episoden er blandt andet beskrevet i bogen Piratjæger af Henrik Monggaard-Christensen, hvor forfatteren bruger ordet faderskikkelse i sin beskrivelse af Carsten Fjord-Larsen. Forfatteren kritiserer i bogen sin foresattes beslutning, uden at det som sådan får konsekvenser, og den åbenhed kan adjunkt på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, Søren Nørby godt genkende. Han har ikke tjent direkte under Carsten Fjord-Larsen, men har fulgt hans karriere i Søværnet.

- Mit indtryk er helt klart, at Carsten har en meget åben ledelsesstil. Han er god til at lytte til folk og møde dem der, hvor de er, siger han.

- Jeg kender ham som en meget sympatisk og dygtig fyr og det er mit klare indtryk, at han er meget vellidt i selve søværnet. Jeg tænker, at det er fint med Carsten i stillingen som chef for Søværnet. Det, tror jeg, vi alle bliver glade for, uddyber han.

Psykologhjælp

Carsten Fjord-Larsen var også chef for Esbern Snares mission i Guineabugten, da de danske mariner åbnede ild mod de nigerianske pirater. Fire pirater omkom og en blev såret og senere bragt til Danmark. Carsten Fjord-Larsen betegnes som havende en stille men skarp personlig profil samt gode analytiske egenskaber. Han var da heller ikke sen med at sikre psykologbistand fra Veterancentret til de søfolk, der var påvirkets af den dramatiske hændelse.

- En stor del af besætningen har erfaring fra lignende situationer, mens andre måske er udsendt for første gang. Det bliver der naturligvis taget hånd om, for alle mennesker reagerer forskelligt i de her situationer, uanset hvor meget man har trænet forud for missionen, sagde Carsten Fjord-Larsen dengang til Søfart og uddybede:

- Mit klare indtryk af den nuværende situation er, at der generelt hersker en stolthed blandt besætningen, fordi de har været med til at afværge et sandsynligt piratangreb på et handelsskib. De er sendt på opgave for at afskrække piraterne, og den opgave er de lykkedes med.

Taler samme sprog

Carsten Fjord-Larsen er også en pragmatisk mand, der ikke lader sig rive med. Netop i forbindelse med udstationeringen af Esbern Snare i Guineabugten var der kritik af, at missionen blev sat i søen uden at være en del af international koalition. Carsten Fjord-Larsen var hurtig til at feje kritikken af bordet i Søfart:

- Der er ikke nogen overordnet koalition, men vi arbejder hele tiden tæt sammen med vores allierede og støtter hinanden, når det er nødvendigt. Vi kender hinanden og taler samme maritime sprog.

I front internationalt

I 2018 var Søværnet øverstkommanderende for en af NATO s to stående enheder, nemlig NATO s flåde i Nordatlanten, også kaldet SNMG1. Her brugte Carsten Fjord-Larsen lejligheden til at skærpe Søværnets kompetencer - ikke mindst når det drejer sig om de ledelsesmæssige udfordringer ved at lede et multinationalt flådekontigent.

- Interoperabilitet er et nøgleord i denne sammenhæng. Hvis du vil indgå som en betydningsfuld strategisk partner for de store NATO-lande, skal du vinde respekt ved at vise, at dine enheder og dine besætninger har en høj grad af interoperabilitet og at dine partnere kan stole på dig, når I går sammen i en større operation. Her er den danske flåde inde i en meget markant udvikling i øjeblikket, fortalte Carsten Fjord-Larsen dengang til Søfart.

Politisk tæft

Carsten Fjord-Larsen har også været med ved udarbejdelsen af forskellige forlig og i januar 2021 sagde daværende forsvarsminister sådan her om Carsten Fjord-Larsen.

- Det er rigtig, rigtig vigtig, at vi i Danmark har stærke kompetencer til at løfte den opgave. Danmark får ros i alle lande for at have hamrende dygtige udsendte, der har fokus på at være konfliktløsende. Derfor er jeg også glad og stolt over, at vi kan sende Carsten Fjord-Larsen, der er det stærkeste kort, vi kan sende til den her typer opgaver.

Tv-stjerne

I 2012 var Carsten Fjord-Larsen en helt central figur i den danske serie Piratjagt, der blev produceret af Metronome og sendt på TV3+. Dokumentarserien var på 6 afsnit, hvor man følger det danske krigsskib Absalon i kampen mod pirater ved Afrikas Horn. I serien fulgte man Carsten Fjord-Larsen i hans arbejde og overvejelser om de forskellige opgaver og missioner.

Endnu er Carsten Fjord-Larsen kun konstitueret som chef for Søværnet, men Søren Nørby fra Forsvarsakademiet kan godt se Carsten Fjord-Larsen som permanent indehaver af stillingen.

- Carsten har været på operationer rundt i verden en del gange, og han ved, hvad det indebærer. Han har skullet træffe nogle af de svære beslutninger, så vi vil være godt klædt på, hvis forsvarsminister Morten Bødskov (S) udnævner ham, siger han.

Endnu er det ikke besluttet, hvordan stillingen efter Torben Mikkelsen skal besættes.

Fakta: Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen

  • Født 6. december 1961 på Grønland
  • Vokset op i Hvide Sande.
  • Gennem sin karriere har han både været ubådschef, korvetchef og chef på støtteskibene og fregatterne.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125