23948sdkhjf

DMI frigiver data for bølgeprognoser 

Prognoser for bølger kan nu fås gratis fra DMI. Det vækker glæde hos maritim rådgivningsvirksomhed.

Søfart foregår på naturens bekostning, men med bedre viden om vind og vejr kan arbejde på søen og ruter planlægges så de værste vejrmæssige udfordringer reduceres. Det er blandt andet baggrunden for, at DMI nu frigiver deres data om bølgeprognoser, så alle frit kan tilgå dem.

Frigivelsen af bølgeprognoser vækker glæde i den maritime rådgivningsvirksomhed Vento Marine, der netop hjælper deres kunder med at skræddersy maritime vejrprognoser og rådgivning til kunder inden for havvindenergi og transport til søs. Data til operationen høstes hos DMI, og fremover er det helt gratis. 

- Vores mission er at få gyngende grund til at være sikker grund. Det har vores kunder al mulig grund til at ønske, for det er hverken gratis eller ufarligt at drive virksomhed på havet. Fremover kan vi hente samme data gratis, og det gør vores arbejde mere lønsomt, for data og løn er de største poster på regnskabet, fortæller direktør i Vento Maritime Carsten Kofoed i forbindelse med DMI’s frigivelse af bølgeprognoser.

Mindske CO2

Han peger desuden på, at bølgeporognoserne kan hentes løbende og anvendes i f.eks. planlægning eller i apps, blandt andet til glæde for friluftsfolk og erhverv til søs.

- Slutbrugere er f.eks. rederier, der kan optimere brændstofforbruget ved at kende til strøm og bølgeforhold for lige præcis den rute, de sejler på. Det vil ikke kun medvirke til en bedre styring af økonomien, men det vil også reducere CO2-udledninger, påpeger direktøren.

Læs også: Containeruheld rammer japansk skib i Atlanten

Økonomi og sikkerhed

Et andet oplagt område er offshoreindustrien -  særligt havvindmøllebranchen - der bruger prognoser til at planlægge, hvornår de vedligeholder og reparerer møllerne og hvor udgifter til forsikring, skibsleje og andre udgifter blot øges, hvis sejladsen afviger fra det planlagte.

- Der kan være både økonomi og sikkerhedskrav til, hvor høje bølgerne må være, når montørerne sejles fra havn til havvindmølle og ikke mindst fra skib til mølle, så planlæggerne interesserer sig for dønninger og bølger – især periode, højde og retning, uddyber Carsten Kofoed.

Første sæt prognoser

Bølgeprognoserne er første del af DMI’s frisættelse af prognosedata – og prognoserne er sidste bølge af den samlede frisættelse af DMI’s vejr- og havdata. Prognoser deles op i atmosfære, bølger, stormflod og havisen i Arktis. Første lancering er bølgemodellen, WAM (DMI WAve Model).

Mens rederier og offshore-branchen har direkte økonomisk interesse i bølgemodellen, er der ifølge Vento-direktøren mange andre brugere, der stadig kan få øjnene op for mulighederne - både på søen og i kælderen.

- Det kan være lystfiskere, surfere, kajakroere og andre, som har brug for en specialudsigt til havs, men der er også fri mulighed for at lave en app eller en hjemmeside med de informationer, brugerne efterspørger. Med frie data kan man fremstille data, på den måde man ønsker, ligesom de kan kombineres med andre data efter behov. Og ikke nødvendigvis på den måde DMI stiller bølge- og strømprognoser til rådighed i DMI-appen, forklarer han.

For Vento Marine er det dog ikke slut med at tjene penge på rådgivning om maritime vejrudsigter, blot fordi data nu stilles frit til rådighed fra DMI.

- Vi videresælger ikke bare data. Personlig rådgivning er en meget stor del af vores forretning, for hav og atmosfære er dybest set en kaotisk affære, som data alene ikke kan beskrive, der skal også lægges indsigt i form af usikkerhedsvurdering ind. DMI’s data er vores råstof, som vi forædler og tilsætter erfaring, slutter Carsten Kofoed.

Fakta | WAM

Bølgeprognosen kaldes WAM (Wave Model) i fagsproget.

WAM leverer prognosedata for bl.a. bølgehøjde, -retning og -periode.

Modellen dækker indre danske farvande, Nordsøen og Østersøen samt Nordatlanten.

Læs mere om WAM her og her

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156