23948sdkhjf

Observationer fra 300 Mærsk-skibe skal give bedre vejrudsigter

Ni millioner observationer om vind og vejr, som er samlet af Mærsk-skibe ude på oceanerne, bliver nu delt til gavn for klimaforskningen og vejrudsigter.

Det meddeler A.P. Møller-Mærsk.

Mærsk frigiver alle historiske og fremtidige havvejrobservationer til fri brug for forskere over hele kloden.

Der er 300 Mærsk-ejede skibe, som deler data flere gange om dagen, og det bliver til mere end 7.000 observationer hver dag. Nogle fartøjer leverer endda direkte data til vejrtjenester over hele kloden.

Målet er at støtte klimaforskning og vejrudsigter ved at levere vejrdata fra verdenshavene, hvor datadækningen på havoverfladen er ringe, og de fleste data kommer fra satellitobservationer, som har deres begrænsninger.

- Mærsks besætninger og fartøjer har indsamlet vejrobservationer i årevis, og vi er stolte over, at vi nu kan dele disse data og hjælpe forskere med at få en bedre forståelse af den indvirkning, klimaændringer har på vores omgivelser, siger Aslak Ross, Head of Marine Standards hos Mærsk.

Observationerne kan blandt andet give et mere præcist billede af, hvordan havforholdene på overfladen og samspillet med atmosfæren har udviklet sig siden 2012.

Observationerne, som er blevet indsamlet af Mærsk-fartøjer siden 2012, anslås at øge mængden af offentligt tilgængelige havvejrdata med 28 procent.

Dataene, som udgør mere end ni millioner observationer, vil blive delt via Global Ocean Observing System (GOOS), der drives i fællesskab af UNESCO og Verdens Meteorologiske Organisation (WMO). GOOS indsamler havvejrobservationer til klimavidenskab og giver input til vejrudsigter.

- Som medlem af det videnskabelige samfund er jeg begejstret for, at vi får adgang til dette unikke datasæt. Dataene vil hjælpe til bedre at forstå tidligere havoverfladeforhold, men også hjælpe med at forbedre fremtidige forudsigelser - fra vejr til klima, siger Dr. Johannes Karstensen fra GEOMAR, Helmholtz Center for Ocean Research i Kiel, Tyskland.

I samarbejde med den tyske meteorologiske tjeneste har Mærsk installeret automatiske vejrstationer på flere af sine fartøjer. Det er kalibrerede målestationer af forskningskvalitet, som indsamler et større udvalg af datapunkter i en højere kvalitet, hvilket yderligere forbedrer bidraget til vejrudsigt og klimavidenskab.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.219