23948sdkhjf

Grundstødning på Bornholm: Fuld kaptajn var på lokum

Det var - bogstaveligt talt - noget af en lortesituation, besætningen på 'Beaumaiden' vågnede op til, da deres hollandske skib stødte på grund ud for Sorthat-Muleby vest for Bornholm en tidlig morgen den 18. oktober sidste år. 

Og særligt kaptajnen må have haft gevaldige tømmermænd, da skibet sejlede på...

Årsagen til grundstødningen skyldtes nemlig, at kaptajnen, der skulle styre skibet i nattens mulm og mørke, var gået på lokum i egen kahyt. Toilettet nærmest styrehuset kunne nemlig ikke trække ud, hvorfor han forlod broen.

Efter at have trådt af på naturen vegne, fik kaptajnen øje på madrassen i sin kahyt. Den lokkede åbenbart så meget, så i stedet for at gå tilbage til roret, valgte han at smide sig på den, hvorefter han endte med at falde i dyb søvn - i ikke mindre end fire timer før ulykken indtraf.

Det skriver TV2 Bornholm, der fået indsigt i ulykkesrapporten fra Den Maritime Havkommission, hvor ovenstående detaljer står nøje beskrevet.

Årsagen til kaptajnen svinkeærinde kan - foruden virkelig at skulle - skyldes indtag af alkohol, der har sendt kaptajnen på afveje på turen fra sit eget lokum og tilbage til det ror, han havde ansvaret for.

Sparet væk

Foruden alkohol, kan grundstødningen også forklares i ren og skær dovenhed.

For man skulle tro, at der var sikkerhedsforanstaltninger i sådanne akutte situationer, hvor toilettet i styrhuset pludselig er i udu og man virkelig skal. 

Det kunne være en udkigsmand, men han var desværre sparret væk af selvsamme kaptajn med den begrundelse, at der ikke var nok folk ombord på skibet til den slags opgaver.

Normalt ville sådan en spareøvelse i så fald erstattes af moderne teknologi.

Men Den Maritime Havkommission konkluderer, at kaptajnen havde slukket for det elektroniske system, der skulle advare besætningen ombord, såfremt skibet kom ud af kurs eller andre lignende scenarier.

Årsag?

Kaptajnen gad ikke anstrenge sig for at tænde advarselssystemet, fordi knappen sad et besværligt sted. 

Kaptajnen blev efterfølgende anholdt af dansk politi, som sigtetde ham for spritsejlads, da en blodprøve viste, at kaptajnens promille var 0,8.

De syv andre besætningsmedlemmer ombord var også kortvarigt tilbagehold, men de syv besætningsmeldemmer blev løsladt samme dag, og tre dage efter fik 'Beaumaiden' lov til at sejle videre af Søfartsstyrelsen med lovning på, at det sejlede direkte på værft i Estland.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125