23948sdkhjf

Flotilleadmiral: ”Besætningen har genoptaget operationen – og de er stolte af deres indsats”

Scenariet med piratkonfrontationen og den dødelige udgang var knap så sandsynligt, men besætningen ombord har forberedt sig i alle tænkelige scenarier forud for missionen. Flotilleadmiralen er – ligesom besætningen ombord – stolt over at have afværget en mulig kapring af et handelsskib

Kort tid efter skududvekslingen mellem danske frømænd og afrikanske pirater, blev ’Esbern Snare’ kontaktet af et handelsskib i nærheden.

”Tak for jeres indsats. Vi kan nu sejle trygt videre uden at blive taget som gidsler,” lød beskeden.

Tættere kan Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen ikke komme detaljerne i beskeden – altså, om det var et af de tre danske handelsskibe, forsvarsministeren har udtalt var i fare for piratangreb den pågældende nat – men mellem linjerne lader han vide, at det var netop det skib, piraterne havde kurs mod, inden en dansk helikopter og et hold af frømænd endte med at slå fire eller fem pirater ihjel og anholde fire andre.

Konfrontationen var ikke usandsynlig, om end den måske kom som en overraskelse. Normalt plejer piraterne at opgive deres ærinde i mødet med internationale styrker, men ikke denne gang, tilsyneladende.

- Besætningen er forberedt i alle tænkelige scenarier, men det har var dog en af de mere usandsynlige. Ikke desto mindre har soldaterne handlet helt efter det, de er trænet op i, siger Carsten Fjord Larsen.

Han er næstkommanderende i Søværnskommandoen og med til at lede missionen fra operationsrummet i Danmark. Han har tidligere været udsendt på flere internationale missioner i forbindelse med pirateribekæmpelse, blandt andet ved sidste års mission i Hormuzstrædet.

- ’Esbern Snare’ var tilbage i almindelig patrulje ganske få dage efter hændelsen. Den almindelige operation er nu genoptaget og hovedopgaven med at bekæmpe piraterne og beskytte skibsfarten i området foregår på almindelig vis, mens vi to taler, forklarer han.

Uændret operation

Selvom der nu sidder fire pirater til fange i fregattens fængselsceller, har det ikke indflydelse på operationen. Heller ikke, hvis de danske soldater skulle ende i en lignende situation de kommende dage.

- Da vi var i Somalia, havde vi på et tidspunkt op mod 25 pirater taget til fange om bord på samme tid. Derfor kan vi sagtens håndtere at tage endnu flere pirater til fange, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Han fortæller også, at piraterne bliver behandlet ’ordentligt’ og ’fair’. De har blandt andet lov til at komme op på dækket og trække noget frisk luft i korte perioder under deres anholdelse, ligesom de får kost og logi på samme måde, som en indsat i et dansk fængsel ville få det.

Samtidig bekræfter han, at den sårede pirat stadig modtager behandling for sine kvæstelser, men at vedkommendes tilstand er stabil. 

- Man kan sige, at soldaterne er vendt tilbage til en almindelig hverdag. De er ikke uvante med at skulle tage sig af tilbageholdte eller sårede pirater. Det har vi prøvet før, og det vil ske igen. Det er besætningen trænet i, forklarer flotilleadmiralen.

Stolt besætning

Forleden kom det frem i offentligheden, at forsvarets veterancenter har sendt flere krisepsykologer afsted til fregatten, for at tale med de af besætningsmedlemmerne, der måtte have brug for det.

Det er almindelig kutyme, fortæller flotilleadmiralen, som dog understreger, at man er meget opmærksom på soldaternes ve og vel, ligesom der er forståelse for, at situationen har en forskellige påvirkning på hver enkelt af besætningsmedlemmerne.

- En stor del af besætningen har erfaring fra lignende situationer, mens andre måske er udsendt for første gang. Det bliver der naturligvis taget hånd om, for alle mennesker reagerer forskelligt i de her situationer, uanset hvor meget man har trænet forud for missionen, forklarer Carsten Fjord-Larsen.

Han fortæller også, at besætningen altid vil være påvirket over tabte menneskeliv - også fjendens - men at det også er en af de scenarier, som man har brugt meget tid på at forberede og træne inden afskeden med Danmark.

- Mit klare indtryk af den nuværende situation er, at der generelt hersker en stolthed blandt besætningen, fordi de har været med til at afværge et sandsynligt piratangreb på et handelsskib. De er sendt på opgave for at afskrække piraterne, og den opgave er de lykkedes med, forklarer han og afslutter: 

- I mine øjne har besætningen reageret præcis, som de skulle i forhold til den opgave, de er sendt ud på, siger Carsten Fjord-Larsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094