23948sdkhjf

Frederikshavn indgår forpligtende aftale med Stena om to Elektra-færger senest i 2030

Stena Line og Frederikshavn forbinder Danmark og Sverige til en bæredygtig fremtid med historisk ny aftale om to nybyggede fossilfrie færger

Stena Line, Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Havn underskrev i dag en historisk aftale, hvor parterne forpligtede sig til at gøre ruten mellem Frederikshavn og Gøteborg til den første emissionsfrie færgerute af sin slags i verden med to fossilfrie Stena-færger.

Næsten 90 pct. af verdenshandelen foregår via havene, hvorfor effektiv og miljøvenlig passager- og godstransport er afgørende for, at virksomheder og samfund kan vokse og bidrage til en grønnere fremtid. Et område, hvor Stena Line, Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Havn ønsker at gå forrest.

I dag på et pressemøde i Frederikshavn underskrev parterne således en aftale om at sætte farten op på rejsen til en grønnere transportsektor ved at indsætte to emissions- og fossilfrie færger på ruten Frederikshavn-Göteborg senest i 2030. Konkret bliver der tale om to nybyggede ro/pax-færger, baseret på et design, Stena gennem flere år har udviklet under projektnavnet ”Stena Elektra”.

Politisk opbakning 

- Vores ambition er at lede udviklingen mod fossilfri søfart og bæredygtig transport til søs. Stena Line har bundet Danmark og Sverige sammen på tværs af Kattegat siden 1963, så i dag er en helt særlig dag. At vi i dag kan tage denne for os så historiske rute og føre den længst muligt ind i fremtiden med forpligtigelsen til to Stena Elektra-færger gør mig ekstra stolt, siger Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line.

Stena Line vil reducere de samlede CO2-emissioner med 30 pct. inden 2030 og de nye Stena Elektrafærger er en central brik på vejen dertil. Men færgerne gør det ikke alene. For at realisere projektet, der skaber en fossilfri forbindelse mellem Frederikshavn og Göteborg, er der brug for politisk opbakning, de rette rammebetingelser samt ikke mindst partnerskaber på tværs af transportbranchen.

Fakta om Stena Elektra-færgerne:

Rute: Frederikshavn - Gøteborg

Indsættelse på ruten senest i 2030

Batteridrevet med kapacitet på cirka 60-70 MWh med opladning i havn

Landinfrastruktur: Behov for HVSC på omkring 30-40 MW

Overfartstid: 3 timer med én times turn-around/opladningstid

Længde: Omkring 200 meter

Fragt- og bilkapacitet: Omkring 3.000 lanemeter

Passagerkapacitet: 1.000-1.500 passagerer

I den forbindelse forpligter Frederikshavn Havn som samarbejdspartner sig til sikre den nødvendige infrastruktur i havnen og i baglandet.

- Frederikshavn Havn deler de høje og grønne ambitioner for færgetransporten, som muliggør projektet. Ligeledes viser byens virksomheder og DNA en unik evne til forandring, som også gør sig gældende for den grønne omstilling. At vi over tid gør os uafhængige af fossile brændstoffer på ruten Frederikshavn-Gøteborg er ikke blot et positivt skridt for os, men for hele Kattegatregionen, siger Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør for Frederikshavn Havn.

Stort for Frederikshavn og for Danmark

Færgerne bliver verdens første fossilfrie ro/pax-færger i denne størrelse og vil måle omkring 200 meter med omkring 3.000 lanemeter kapacitet til biler og lastbiler samt plads til mere end 1.000 passagerer.

Det begyndte blandt andet i 2018 med Stena Lines investering i batterihybriddrift på ro/pax-færgen ’Stena Jutlandica’, der også sejler på ruten, og i alt sænker CO2-udledningen med 1.500 ton om året svarende til udledningen fra 600 biler årligt. Nu forpligter rederiet, byen og havnen sig til en bæredygtig forbindelse mellem Danmark og Sverige gennem to Stena Elektra-færger. 

Klimaindsatsen har været essentielt for Frederikshavn Kommune siden 2007, hvor byrådet vedtog at synliggøre den samlede indsats under sit eget brand ”Energibyen”.

- Stena Elektra er et fantastisk projekt for Frederikshavn. Vi ved af erfaring, at når kommunen går forrest, følger erhvervslivet og privatpersoner i de grønne fodspor. Relationen mellem vores by og Stena Line er historisk tæt, men denne ambitiøse aftale er ikke kun stor for os – den smitter af på hele Danmark, siger Birgit Hansen, borgmester (S) i Frederikshavn Kommune. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.126