23948sdkhjf

Klumme: Droner og undervandsrobotter driver den grønne omstilling

Forleden var jeg inviteret til en konference om fremtidens udfordringer og løsninger inden for særlig offshore olie og gas sektoren i Esbjerg og Danmark. Der var en livlig debat om, hvad stoppet for udvinding af olie og gas i den danske undergrund betyder for sektoren – og for Esbjerg som er hjemsted for en lang række virksomheder, som traditionelt har leveret løsninger til vedligeholdelse af bl.a. produktionsplatformene i Nordsøen. Jeg er imidlertid optimist på vejene af offshore sektoren! 

Nye markeder og værdikæder

Esbjerg har nemlig stærke offshore kompetencer, som er opbygget gennem årtier. Jeg er helt overbevist om, at de kompetencer kan bruges bredt i fremtidens energisystem, hvor hele den grønne omstilling giver en unik mulighed for at komme ind på nye markeder og nye værdikæder.

Et godt eksempel er virksomheden SubC i Esbjerg, som har udviklet en undervandsrobot som servicerer produktionsplatformene under vandoverfalden. Robotten kan skære, filme og inspicere både over og under vandoverfladen i stort set alt slags vejr. Nu er virksomheden i gang med en omstilling, hvor servicering af havvindmøller og power-to-X-anlæg kommer til at fylde en større del af omsætningen. Bl.a. bruges undervandsrobotten i forbindelse med decommissioning af nogle af de første offshore vindmølleparker. Og i et innovationsprojekt med Energy Cluster Denmark arbejder vi på at videreudvikle robotten, så den kan fjerne mikroorganismer på havvindmøller, som i dag sker med dykkere, hvilket er omkostningstungt og tidskrævende. Med innovationsprojektet bidrager dennye teknologi til at den grønne strøm bliver billigere og forsat konkurrencedygtig.

Droneteknologi får omkostningerne ned

Et andet eksempel på nye løsninger til at få omkostningerne ned på vedligeholdelse af havvindmøllerne er droner. Fire af de store vindvirksomheder er gået sammen om at fragte reservedele med droner. Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted og Vattenfall samarbejder konkret om at udvikle droner, der kan flyve reservedele ud til havmølleparker op til 80 km fra kysten. I et innovationsprojekt i regi af Energy Cluster Denmark vil flere innovative underleverandører udvikle en drone, som kan fragte reservedele og pakker på op til 40 kg fra et lager i land til en havmøllepark op til 80 kilometer fra kysten. Droneteknologi kan derved blive en game chancer, som kan få omkostningerne endnu længere ned på grøn energi.

Der findes et utal af dygtige virksomheder i offshore branchen, som i dag er med til at accelerere den grønne omstilling ved at få omkostningerne ned på bl.a. vindenergi. Allerede i dag bliver 4 ud af 5 af Europas havvindmøller udskibet fra Esbjerg, og den grønne omstilling er kun lige begyndt. Der er god grund til at være optimistisk på vejene af sektoren og den grønne omstilling. 

Fra silotænkning til samarbejde

Der er ingen tvivl om, at Danmark har alle muligheder for at fastholde den grønne førertrøje for innovative og globale energiløsninger. Vi har historisk haft stor succes med at omsætte vores grønne ambitioner til eksportsucceser, og hele den danske energisektor er i gang med en historisk omstilling i disse år bl.a. drevet af innovative små og nye virksomheder.

Og fremover kommer den grønne omstilling til at påvirke flere dele af samfundet, når den grønne energi også skal udnyttes i nye sektorer. Denne udvikling er allerede godt i gang i flere af Energy Cluster Denmarks innovationsprojekter, hvor vi bl.a. knytter forbrug og produktion af energi smart sammen ved hjælp af digitale værktøjer, genanvender overskudsvarme og udvikler et nyt bæredygtigt brændstof til transportsektoren. Innovationsprojekter hvor vi samarbejder på tværs af energiformer i hele energiklyngen og andre sektorer for at gøre visionerne til virkelighed.

Samarbejde om innovation på tværs af hele energiklyngen er kernen til at udvikle og opskalere fremtidens grønne teknologier, som skal accelerere den grønne omstilling i energisektoren og i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078