23948sdkhjf

Historisk vingesus med 110-årig pionér fra salpeterfarten

Fra den 8. september 2021 har det været muligt at komme om bord på det storslåede sejlskib ’Peking’, der ligger i Hamborgs havn som ny restaureret museumsskib. Det har kostet den nette sum af 285 mio. kr. at bringe skibet tilbage til fordums standard

Det er et spektakulært ’tørlaster’, der nu har åbnet dørene for publikum i Hamborg.

’Peking’ der er 115 m langt, 14,4 m bredt og med en mastehøjde på 51 m over dæk, blev bygget for 110 år siden på Hamburg værftet Blohm + Voss for Hamburg rederiet F. Laeisz, til salpeterfarten fra Chile rundt om Kap Horn til Europa. Rejser der normalt tog 70 til 100 dage hver vej, og hvor der næsten altid var storm omkring Kap Horn.

Omtumlet karriere

Efter en omtumlet karrierer først for F. Laeisz indtil 1932, afbrudt af internering i Chile under 1. Verdenskrig og en udlevering til Italien som krigsbytte, købte F. Laeisz ’Peking’ tilbage i 1923, hvor den genoptog salpeterfarten på Chile. Verdenskrisen først i 1930’erne tvang F. Laeisz til at sælge ’Peking’, der blev købt af Shaftsbury Homes and Arethusa Training Ship Co. i England og slæbt til Themsen ved London hvor den fungerede som fast liggende skoleskib ARETHUSA II for drenge fra trange kår indtil 1974. Herefter blev ’Peking’ solgt til USA og slæbt til New York, hvor den lå som museumsskib ved Manhattan indtil 2015, desværre forfaldt ’Peking’, og i 2012 gik museet konkurs.

Kan ikke sejle

Det lykkedes "Freunde der Viermastbark PEKING e.V." at samle opbakning til at købe ’Peking’ tilbage til Tyskland, samt at få tilsagn fra den tyske stat til at hente skibet tilbage for renovering. ’Peking’ er nu renoveret for 38 mio. euro (ca. 285 mio. danske kroner), og skal være en vigtig del af et nyt tysk havnemuseum der bygges i Hamborg, men som først bliver færdig sidst i 2020’erne. Indtil da vil ’Peking’ ligge ved Hamborgs Havnemuseum på Bremerkajen i den tidligere frihavn.

’Peking’ er totalrenoveret og bygget tilbage til dens stand i 1928, og siden den kom tilbage til Hamburg den 7. september 2020 har den kunne beses fra kajen. Men nu er skibet åbnet, så man også kan komme om bord og se det imponerende skib. På grund af coronasituationen er besøg om bord dog begrænset til faste rundvisninger i 10 mand grupper, der skal bookes i forvejen på Hamburgs Historiske Museers (SHMH) hjemmeside.

’Peking’ er ikke renoveret til at kunne sejle, men skroget, lastrummet, master og rig er komplet så man kan få et rigtig godt indtryk af hvordan det var at sejle de sidste store sejlskibe, som helt op til 2. Verdenskrig var i stand til at konkurrerer med damp- og dieselskibe på de helt lange ruter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109