23948sdkhjf

Op til Mærsk-regnskab: Containermangel frustrerer

Containere, som er byggeklodsen til moderne handel og hovedfundamentet for Mærsk’s nutidige forretning, er samtidig den seneste kilde til frustration for importører og eksportører.

Det skriver The Wall Street Journal.

Frustrationen grunder i, at der er historisk vanskeligt at skaffe containere. Der er i princippet containere nok, også selv om verdenshandelen aftog op til corona-pandemien i 2019, men de tomme containere befinder sig de forkerte steder.

Overraskende vækst i global handel siden coronaudbruddet og flere hændelser har derefter skabt kaos i containertilgængeligheden. Hændelserne tæller blandt andet ’Ever Given’s blokering af Suez-kanalen i en uge i marts samt forsommerens coronaudbrud i de største sydkinesiske havne, der begge havde stor indflydelse på shipping, fragtpriser, udbud af containere samt prisen på nye og brugte containere.

Også indenlands giver det nuværende containerkaos sig udslag. I USA beretter eksportører om problemer med at skaffe containere til at fragte landbrugsvarer ud til havnene, fordi fragtvirksomhederne hellere vil bruge dem på skibene, hvor raterne er skyhøje. En organisation har opgjort, at 22 procent af landbrugseksporten er væk, fordi varerne ikke kan blive fragtet oversøisk.

I mellemtiden står fremstillingen af nye containere til at slå rekord. 20-fods standardcontainerne (TEU) bliver fortrinsvis fremstillet i Kina, og her forventes produktionen af nå 5,4 millioner containere i år, ifølge Drewry Shipping Consultants, hvor antallet fra 2,8 millioner i 2019.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14