23948sdkhjf

Tabte fiskeredskaber omdannes til flotte designermøbler

Nordvestjyske fiskere og havne leverer råmateriale til R.U.M.-stolen

Tabte fiskeredskaber i havene bliver ofte til såkaldte spøgelsesnet. Det vil sige, at både fisk, havskildpadder og havpattedyr risikerer at sidde fast i nettet og dø. Moderne fiskenet er desuden lavet af plastmaterialer. Så efterlades de i havmiljøet, bidrager de også til den massive negative påvirkning, økosystemer i og omkring verdenshavene udsættes for som følge af plastikaffald.

Desuden bliver plastaffald, der får lov til at blive liggende i naturen over tid til mikroplast, som kan trænge ind i organismen i dyr og mennesker.

Opsamles og sorteres plastaffald skifter det derimod status fra at være et problem til at være en resurse. Er det først sorteret efter plasttype, f.eks. fiskenet, så kan affaldet omdannes til granulat, der kan være råstof til nyt plast. 

Sæde og ryg på kantinestolen du sidder på, når du spiser frokost kan således have en fortid som et fiskenet. I alt fald hvis stolen er en ”R.U.M.”, designet af C.F. Møller Designs og produceret af den danske møbelproducent Wehlers, som producerer møbler, hvori der er indtænkt bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Havne hjælper

- Vi har siden vi startede Wehlers gennemgået en rejse fra, at vi overhoved ikke skulle arbejde med plastik til, at det nu er det vi arbejder allermest med. Fokus har hele tiden været på genanvendte materialer, men det er plastik-havaffald, som har åbnet døre for os, forklarer Maria Fryd, der sammen med ægtemanden Henrik Holm etablerede Wehlers i 2017.

Fiskenettene til R.U.M.-stolen, der står for Re-Used Materials, kommer fra en række nord- og vestjyske havne, der sammen med de lokale fiskeriforeninger indsamler nettene og øvrigt plastik-havaffald, der kommer med som bifangst, når fiskerne er på havet. Sorteringen og forarbejdningen til plastikgranulat foregår hos virksomheden Plastix i Lemvig.

Wehlers er alene møbelproducent, så designet af de enkelte møbelserier sker hos eksterne møbeldesignere. Som navnet antyder er stregerne til R.U.M.-stolen sat af designere fra C.F. Møller Architects. 

Bæredygtige bygninger

Den store danske internationalt anerkendte arkitektvirksomhed har dermed et ekstra greb at gøre brug af, når der skal indtænkes bæredygtighed i store offentlige og private byggerier.
Og det skal det, for det er nemlig de store arkitektfirmaer og business-to-business markedet, der fører an, når det kommer til bæredygtighed i møbler, forklarer Maria Fryd:

- Det er en klar strategi for os at arbejde med de store arkitekthuse, da det åbner døre for os. Møbelbranchen generelt er nemlig ret konservativ, så uden de store arkitekthuse, som for længst har set den her dagsorden og derfor også efterspørger produkter som vores, ville vi have svært ved at afsætte en stol som R.U.M. Det er jo nærmest arkitekterne, der har opfundet begrebet cirkulær økonomi.

Begynd med slutningen

Maria Fryd forklarer, at Wehlers tager udgangspunkt i princippet ”begin with the end in mind”, når oplægget til et nyt møbel sendes ud til designerne.

Det betyder, at man allerede før designprocessen skal forholde sig til, hvordan møblet skal ende sine dage om 30, 40 eller måske 100 år. I praksis betyder det, at R.U.M.-stolen kan skilles ad i materialer, der hver især kan genanvendes; plastik og stål – samt også uld og skum, hvis der er er tale om den polstrede udgave.

- Sæde og ryg består af 98 pct. granulat lavet af fiskenet. Det giver en CO2-besparelse på 82 pct. i forhold til anvendelse af jomfrueligt plastik. Det beskriver jo tydeligt, at plastik-havaffald er en reel resurse, når først det er sorteret efter typer. Stålskellettet er også levet af genbrugsstål, det samme er skummet – og ulden i stoffet er for fyrre procents vedkommende genanvendt materiale, oplyser Maria Fryd.

Også fiskekasser

Plastik-havaffald består som bekendt af mange typer af plastik. F.eks. fiskekasser og andre både hårdere og blødere plastiktyper. Maria Fryd lover, at Wehlers også har f.eks. fiskekasser som råstof i kikkerten til fremtidige møbler. Lige nu kan hun dog ikke løfte sløret for de nye modeller, som er i pipelinen.

Men indtil videre er det business-to-business markedet, der har taget de bæredygtige principper til sig. Så det bliver nok også i kantinen på arbejde eller på biblioteket, snarere end hjemme ved spisebordet, at du i de kommende år kommer til at sidde på en stol, lavet af gamle fiskekasser. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125