23948sdkhjf

Svanehøj sælger pumper for 45 mio. til koreanske giganter

Pumpeproducenten Svanehøj fra Svenstrup ved Aalborg har sikret sig to markante ordrer fra Samsung Heavy Industries (SHI) og Hyundai Heavy Industries (HHI).

I samarbejde med den franske tankdesigner, GTT, skal Svanehøj i 3. kvartal 2021 levere fuel-, cargo-, og spraypumper til fire Very Large Ethane Carriers (VLEC). Der er i alt tale om 56 pumper á 29 meters længde, og for Svanehøj har de to ordrer en samlet værdi af mere end 45 mio. kroner.

Virksomheden bygger dermed videre på den positive udvikling, som i 2020 sikrede en omsætningsvækst på 30 procent.

- Vi blev i 2019 valgt af SHI og HHI som leverandør af pumper til de første seks af en ny type VLEC, som er større og teknisk mere kompleks end de skibe, som hidtil er blevet bygget til fragt af ethan. Vi har nu fået ordrer fra de to værfter på pumper til yderligere fire af disse nye ethantankere. Det er en flot anerkendelse af vores teknologi og ekspertise, som vi er enormt stolte over, siger Johnny Houmann, salgsdirektør i Svanehøj.

Projekt af stor strategisk betydning

Svanehøj har traditionelt fokuseret på at udvikle cargo-pumper til mindre gasskibe og har i mange år haft en rigtig stærk position i segmentet. Men gasmarkedet har de senere år udviklet sig positivt, og virksomheden så en mulighed for at imødekomme en stigende efterspørgsel på større skibe.

Sideløbende lancerede Svanehøj for fire år siden en patenteret brændstofpumpe til gas og kan dermed tilbyde samlede pumpeløsninger, der kan håndtere alle former for gas som LNG, LPG, ammoniak og – som i dette tilfælde – ethan.

Fakta: Det skal Svanehøj levere til SHI og HHI

Samsung Heavy Industries (SHI) og Hyundai Heavy Industries (HHI) skal tilsammen bygge ti identiske Very Large Ethane Carriers (VLEC) til en kinesisk kunde og valgte i 2019 Svanehøj som pumpe-leverandør til de første seks. Nu har de to koreanske værfter udnyttet en option, der udvider samarbejdet med Svanehøj til at omfatte samtlige ti VLEC’ere.

Svanehøj skal til hver af de ti VLEC’ere levere otte cargo-pumper, to fuel-pumper og fire spray-pumper. Ordrerne til de første seks skibe er leveret, mens de nye ordrer til de sidste fire skibe skal leveres i 3. kvartal 2021.

- Vi har gennem årene installeret pumper på mere end 1.100 gastankere over hele verden, og det er velkendt, at deepwell pumper medfører nogle klare fordele i forhold til blandt andet optimeret drift og vedligehold, multigas-funktion og mindre spild af cargo. Men det er første gang, at vores gaspumper anvendes i så stor skala, og derfor er dette projekt af stor strategisk betydning for os, siger Johnny Houmann.

Særlig løsning

Det er første gang, at der anvendes deepwell pumper sammen med GTT’s membrantank, som er lettere og mere pladsbesparende end andre tanktyper, men også mere følsom over for blandt andet vibrationer.

Den udfordring har Svanehøjs ingeniørteam løst gennem en særlig monteringsløsning med såkaldte spider-supports, der stiver pumpen af og reducerer det i forvejen lave vibrationsniveau yderligere. Løsningen blev verificeret digitalt gennem avanceret computermodellering og er siden sat i drift med succes.

Den første af de ti nye VLEC’ere, Seri Everest, gennemførte sin første fulde lastning den 17. januar 2021 i USA og satte efterfølgende kursen mod Kina, hvor ethanen skal bruges til fremstilling af plast. Seri Everest har, i lighed med sine ni kommende søstre, en tankkapacitet på 98.000 m3. Det gør skibet til verdens hidtil største ethantanker.

Om Svanehøj Group A/S

Svanehøj Group designer, producerer og servicerer specialiserede deepwell- og in-line pumper til vitale applikationer inden for blandt andet aflastning af flydende gas, håndtering af gasbrændstof, motorkøling, brandbeskyttelse og scrubber-teknologi.

Virksomheden er leverandør af mærkerne Svanehøj, Hamworthy Pumps, Eureka og Dolphin. Svanehøj Group er ejet af investeringsselskabet Solix og beskæftiger godt 260 medarbejdere, heraf mere end halvdelen i Svenstrup i Danmark, hvor koncernen har sit hovedkvarter.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094