23948sdkhjf

Kolding Havn: Cement og asfalt bag vækst i gods

Når der er travlt i erhvervslivet i Trekantområdet, er der travlt på havnen i Kolding. Sådan var det også i 2020, hvor der blev flyttet ikke mindre end 1,28 mio. ton gods over kajkanterne. De mange ton gods er en fremgang på 14 pct. i forhold til 2019, skriver havnen i en meddelelse.

Store dele af erhvervslivet var underlagt usædvanligt hårde betingelser i det særprægede år 2020. Alligevel var der så stor aktivitet inden for visse brancher, at godsomsætningen kun var godt 20.000 ton fra at slå rekorden fra 2017. Det svarer til kapaciteten på to af de største skibe, som lægger til i Kolding Havn.

En del af forklaringen på det høje aktivitetsniveau skal findes i, at der på ingen måde har været krisetilstande i bygge- og anlægsbranchen – snarere tværtimod.

Cement og asfalt i fremgang

På havnen i Kolding er cement og asfalt da også blandt de godstyper, som oplevede den største relative fremgang i forhold til 2019.

- Vi har leveret til udvidelsen af motorvejen på Fyn, og desuden har kommunerne fremrykket mange investeringer, siger Søren Bolvig, der er driftschef i NCC Industry.

NCC bruger Kolding Havn til leverancer af bitumen, som er det sorte bindemiddel i asfalt. Bitumen kommer i flydende form med skib fra raffinaderier i Nordeuropa – fra tanklageret på Kolding Havn bliver det blandt andet kørt ud til NCC’s asfaltværk i Kolding. Søren Bolvig forklarer, at tankfaciliteterne i Kolding er vigtige for NCC.

 - Hvis vi ikke kunne være i Kolding, ville vi kraftigt overveje at transportere bitumen med lastbil hele vejen fra raffinaderierne, tilføjer Søren Bolvig.

Hos cementproducenten Aalborg Portland, der har to siloer på Kolding Havn, bliver der også meldt om mange leverancer til bygge- og anlægssektoren i det forgangne år.

Cementen kommer med Aalborg Portlands egne skibe fra fabrikken i Aalborg til Kolding Havn.

Når skibene har lagt til kaj, bliver cementen pumpet op i siloen igennem et lukket rørsystem – på den måde er der hverken støv eller støj i luften, når skibene bliver losset. Fra havnen kører lastbiler cementen videre ud til byggepladserne.

Tumult om havnes fremtid

I Kolding Havns bestyrelse er formand Tobias Jørgensen først og fremmest godt tilfreds med, at det er lykkedes at holde et højt aktivitetsniveau i et år, som på flere områder har været udfordrende.

 - Jeg er glad for, at Kolding Havn i en tid med både tumult omkring havnens fremtid og midt i en corona-pandemi leverer den næstbedste godsomsætning nogensinde. Vores omsætning af gods taler et tydeligt sprog om, at virksomhederne i regionen har brug for en lokal havn, siger Tobias Jørgensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109