23948sdkhjf

Hård Brexit rammer fem fiskersamfund

Hvis ikke EU og Storbritannien lander en aftale inden nytår, mister danske fiskere adgang til en stor del af deres fiskefarvand, og det vil skabe dramatiske dønninger langt oppe på land.

- Et hårdt Brexit uden en aftale vil ikke kun ramme fiskerne. Også fiskeproduktion på fabrikkerne på havnene, værfter, fiskeriauktionen, den lokale smed og købmanden vil kunne mærke de økonomiske konsekvenser. De økonomiske ringe i vandet fra fiskeriet når helt op på hovedgaden i lokalsamfundene, derfor har det så stor betydning, at der indgås en Brexitaftale, siger direktør i Danske Havne, Tine Kirk Pedersen i en meddelelse.

I mandags var Brexit og fiskeriets fremtid var på dagsordenen, da Fødevareminister Rasmus Prehn (S) var til virtuelt møde med fem fiskeriafhængige havne i Thyborøn, Hanstholm, Hvide Sande, Skagen og Hirtshals samt deres borgmestre. Arrangøren var Danske Havne.

12.000 lokale job i fare

Hirtshals er der eksempelvis ca. 1.415 personer, som er beskæftiget på/ved Hirtshals Havn, og samlet set har havnen en afledt beskæftigelseseffekt på i alt 2.723 personer i området.

- Der er ca. 12.000 mennesker direkte eller indirekte beskæftiget med fiskeri i de fem kommuner, så det er mange lokale arbejdspladser, der er på spil, fordi ca. en tredjedel af landingerne i danske havne er fanget i britisk farvand, siger Tine Kirk Pedersen.

Minister bevidst om trussel

Fødevareministeren siger, at mødet satte en tyk streg under den store betydning, fiskeriet har i de berørte kommuner.

- Jeg er meget bevidst om fiskerierhvervets betydning for jobskabelsen særligt i Nord- og Vestjylland. Både jeg og borgmestrene håber, at der bliver landet en Brexit-aftale, for det vil givetvis sikre erhvervet de bedste rammer at arbejde under, siger Rasmus Prehn i en meddelelse.

Borgmestrene i de fem fiskeriafhængige kommuner, som deltog i mødet, er Ulla Vestergaard (V), Thisted Kommune, Birgit S. Hansen (A), Frederikshavn Kommune, Erik Flyvholm (V), Lemvig Kommune, Hans Østergaard (V), Ringkøbing-Skjern Kommune og Arne Boelt (A), Hjørring Kommune.

Artiklen er en del af temaet Brexit.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rederiet Høj skifter navn
Første brodrager bliver i dag sejlet ud på Storstrømmen
Nakskov Havn får lov til at udvide sejlrende til større skibe
Evergas-CEO fratræder til nytår
Ukrainsk maritim klynge optages i europæisk brancheorgan
Nordhavn Power Solutions på makers list til Molslinjens nye elfærger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.171